Bivši direktor estonskog ogranka "Danske Bank" Aivar Rehe (56) izvršio je samoubistvo, potvrdili su u danas policija i tužitelji.

Najveća danska banka se sumnjiči za pranje novca preko njihove estonske podružnice, što je utjecalo ne samo na njihovu reputaciju nego i na imidž Danske kao države koja skoro da ne poznaje korupciju.

Policija je pronašla tijelo Aivara Rehea u njegovom dvorištu prošle srijede, dva dana nakon što je nestao.

Rehe je bio šef estonske podružnice "Danske Bank" od 2008. do 2015. godine, dvije godine prije nego što se našao u centru velikog skandala s pranjem novca.

Banka je pod istragom u Estoniji, Danskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i Francuskoj, nakon optužbi da je pomagala oko pranja skoro 230 milijardi dolara (209 milijardi eura), prvenstveno preko Rusa, putem svoje podružnice u Estoniji između 2007. i 2015. godine.

- Policija i tužitelji potvrđuju da svi dokazi i informacije kojima raspolažemo upućuju na samoubistvo - saopćeno je iz kancelarije Generalnog tužioca.

Inače, Rehe se nije smatrao osumnjičenim u okviru istrage.

Estonska policija je prošle godine pritvorila 10 drugih bivših uposlenika banke zbog optužbi za pranje novca.

Ranije ove godine Rehe je izjavio kako je smatrao da su mjere protiv pranja novca koje je poduzela "Danske Bank" u to vrijeme bile dovoljne, ali da se ipak osjeća odgovornim za ono što se dogodilo.