open-navfaktor-logo
search
Na braniku slobode
Veliki protest u Podgorici: Za evropsku i građansku, a ne Vučićevu i Putinovu Crnu Goru
Na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore večeras je održan drugi protest pod sloganom "Ima nas", a zbog, kako su poručili organizatori, krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo.
17.11.2022. u 21:35
get url
text
get url
text

Protest je počeo intoniranjem crnogorske himne. Organizatori traže povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvršni direktor NVO Forum "Luča", koja je i organizator protesta, Nebojša Mrvaljević poručio je da okupljeni ekstremno vole jedino domovinu – Crnu Goru.

- Jer ekstremno postojano stojimo na braniku njenog prava, slobode i časti, crnogorske historije i njenih temeljnih vrijednosti i ustavnog uređenja, jer smo ekstremno jaka odbrana jedinstva njenih naroda, vjera i građana i evropskih vrijednosti koje baštine, jer ekstremno dobro odolijevamo i odolijevat ćemo svakom pokušaju provokacije i radikalizacije - poručio je Mrvaljević, javlja RTCG.

Protestu su prisustvovali funkcioneri DPS-a Jevto Eraković, Aleksandar Bogdanović, Ivan Vuković, Danijel Živković, Andrija Nikolić, lider Liberalne partije Andrija Popović...

Crna Gora nije ničija prćija

Zastupnik Demokratske partije socijalista Nikola Janović poručio je da Crna Gora nije ničija prćija koju bi da, kako kaže, "raskuće i razaraju".

{$galerijaFotografija}

Ponovio je jedan od zahtjeva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

- Neka se izmjerimo pred građanima, neka građani svakog stave na svoje mjesto i neka, nakon tih izbora, Crna Gora bude ponovo slobodna - poručio je Janović.

Crna Gora, kako kaže, mora biti jedan tim sa svim njenim različitostima, a ponižavanje države mora da prestane. Kazao je i da je DPS uvijek spreman da pruži ruku.

- Zajedno da gradimo našu zemlju sa svima koji to žele, da u Crnoj Gori živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih - poručio je Javnović.

Funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da na protestu brani ono najvrijednije što je naslijedio, a to su crnogorska kapa i medalja za hrabrost prađeda.

- Znaju i oni i mi što mi branimo i zato bježe od izbora. Znaju da nas ima više koji smo za evropsku i građansku, nego za Vučićevu i Putinovu Crnu Goru. Znaju i da neće biti nimalo relaksirani, kad jednom i na njihova vrata pokuca ruka pravde - naveo je Stanić.

Poručio je i da na protestu neće biti nijednog problema.

- Mi ćemo vama o ljubavi prema Crnoj Gori, a vi nama kako ste cijepali i pod noge bacilli Ustav, lomili skupštinski inventar, čupali kablove. I pekli prase pred Skupštinom - zaključio je Stanić.

Amar Borančić iz Liberalne partije poručio je da su se večeras okupili da odbrane Ustav Crne Gore.

- Ali i da budemo snažan Ustav i brana preko koje neće proći, koja će zaustaviti bujicu primitivizma, laži, manipulacija i potpunog urušavanja ovoga društva i zdravog razuma. Zato są punim pravom mogu da kažem da je ovo ustavna revolucija koju niko ne može zaustaviti - zaključio je Borančič.

Izdaju je Vučiću i prodaju Putinu

Sekretar Socijaldemokrata Marko Rakočević naveo je da večeras brane dostojanstvo, čast i slobodu evropske, antifašističke i moderne Crne Gore.

- Branimo je od onih koji su spremni da za mrvice sa stola Aleksandra Vučića prodaju i izdaju Crnu Goru. Izdaju je Vučiću, a prodaju je Putinu za šaku ruskih rubalja - naveo je Rakočević.

Ranije su organizatori poručili da ne osustaju sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi koji su, kako dodaju, od krucijalne važnosti za dalju budućnost države i njenih građana.

- Na ovim protestima jasno stavljamo do znanja da ne želimo vraćanje u aveti prošlosti u koje nas guraju oni koji nikako da odu sa funkcija na kojima su, da shvate da se Crnom Gore ne može upravljati iz drugih država, već da epicentar odlučivanja bude u Crnoj Gori, da ne želimo da smo pod ničijim šinjelom, da želimo da gradimo i državu i društvo po mjeri građana i savremenih evropskih tekovima - poručili su organizatori protesta.

Nakon protesta građani su prošetali oko, kako su kazali, zarobljenih institucija, od Skupštine, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Ivana Crnojevića i Ulicom Slobode do Trga nezavisnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.