open-navfaktor-logo
search
Argentina oštećena
Veliki propust u finalu Mundijala mnogi nisu uočili: Francuzima poklonjen penal, šta su radili u VAR sobi?
O finalnoj utakmici Mundijala u Kataru između Francuske i Argentine i dalje se govori.
20.12.2022. u 14:08
get url
text

Mediji u Francuskoj jučer su se požalili na sudije, uz pitanje šta su radili u VAR sobi poslije Messijevog pogotka za vodstvo Argentine rezultatom 3:2 u 108. minuti.

Naime, kada je bilo jasno da će Messijev udarac završiti iza Llorisovih leđa, argentinski reprezentativci koji su se zagrijavali pored aut-linije utrčali su u teren.

Pravila kažu da se gol mora poništiti ako ekipa dok traje igra ima previše igrača u terenu što je ovdje bio slučaj.

Jasno je da bi takva odluka bila prestroga, a pravo je pitanje šta su u VAR sobi radili u 116. minuti kada je dosuđen penal za Francusku iz kojeg je Mbappe pogodio i odveo meč u produžetke.

Penalu je prethodio korner za Trikolore, a prije nego što je sudija Szymon Marciniak pokazao na bijelu tačku dogodio se veliki sudijski propust.

Najstroža kazna za Francusku uopće nije diskutabilna, ali jeste situacija prije toga. Nakon kornera Upamecano je u skoku napravio odbojkaški potez i rukom proslijedio loptu za Mbappea koji u nastavku pogađa u ruku jednog argentinskog fudbalera. Igranje rukom francuskog defanzivca sudije nisu vidjele, niti su Marciniaka o tome obavijestili iz VAR sobe. A morali su. Penal je trebao biti poništen... Situaciju pogledajte OVDJE.

Na kraju je susret okončan rezultatom 3:3, a raspucavanje penala pripalo je Argentincima koji su osvojili pehar svjetskog prvaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.