open-navfaktor-logo
search
FUCZ
Veliki požar na Blidinju se širi, ugrožena vikend naselja
Veliki požar na Čvrsnici u Parku prirode Blidinje zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije i vjetra promjenjivog smjera, te visokih dnevnih temperatura, uprkos aktiviranju svih raspoloživih snaga, i dalje se širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem i stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.
25.07.2022. u 12:13
get url
text

Tokom jučerašnjeg dana na terenu je bilo oko 64 vatrogasaca, profesionalnih i dobrovoljnih te oko 60 mještana, javljaju iz Federalne uprave civilne zaštite.

U gašenju požara učestvovali su: PVP Tomislavgrad, PVP Posušje, DVD Rakitno, HGSS Posušje, GSS Široki Brijeg, DVD PVP Mostar, PVP Čapljina, DVD Jablanica, zatim pripadnici šumarija Posušje i Tomislavgrad, kao i pripadnici Crvenog krsta Općine Posušje i Crvenog krsta Zapadnohercegovačkog kantona.

Pored njih, u gašenju učestvuju i helikopteri Helikopterskog servisa Vlade RS-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugrožen je park prirode Blidinje, vikend naselja i Planinarski dom Masna Luka, a opožarena je velika površina, oko 205 hektara.

Iz Federalne uprave civilne zaštite podsjećaju da je u nedjelju na gradilištu mosta koridora Vc na prvom stubu došlo do zapaljenja drvene platforme. Vatra se uz jak vjetar proširila na gradilište i brdo prema Gornjim Šurmancima. Požar je još aktivan, ali je pod kontrolom, vatrogasci su gasili cijelu noć i još su na požarištu. Također, i dalje je aktivan požar u kanjonu Neretve u Konjicu, a teren je nepristupačan za gašenje i miniran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.