open-navfaktor-logo
search
Umjetnička galerija BiH
Veliki odziv na artionicu: Najmlađe Sarajlije uče tehnike slikanja maestra Mersada Berbera
Djeca uzrasta od 6 do 10 i od 11 do 14 godina, u Umjetničkoj galeriji BiH, slikaju po uzoru na maestra Mersada Berbera, gdje je u toku njegova posthumna retrospektivna izložba "Srebrenica".
17.11.2020. u 12:08
get url
text

Artionice za djecu organizirala je Fondacija "Mersad Berber" u saradnji sa historičarkom umjetnosti i muzejskom edukatoricom, Aidom Šarac.

- Veoma smo sretni na velikom interesu i odazivu djece i njihovih roditelja za naše Mersad Berber artionice. Jedna od misija naše Fondacije jeste i da približimo mladim i starijim zainteresiranim naraštajima slikarstvo, tehniku i metodologiju kojom se umjetnik Mersad Berber služio u svom stvaralaštvu. Tako da su ove artionice zapravo izvrsna uvertira u trajni program koji želimo pokrenuti u radu budućeg Muzeja "Mersad Berber" u Sarajevu - rekla je Ira Berber, član uprave Fondacije "Mersad Berber" za Faktor.

Kako i obrazovni postulati pedagogije u muzeju umjetnosti nalažu, djeca školskog uzrasta putem vođenih diskusija uče se kritičkom razmišljanju i vizuelnoj pismenosti uz pomoć umjetničkih djela Mersada Berbera, ističe Aida Šarac.


- Mi u Umjetničkoj galeriji BiH trudimo se osigurati sigurno okruženje u kojem svako dijete ima slobodu izraziti svoje mišljenje, stav o umjetnosti i kreativnost. Fokus navedenih muzejsko-obrazovnih aktivnosti sa djecom u okviru izložbe "Srebrenica" Mersada Berbera je na univerzalnom izrazu bola čovječanstva kojeg djeca opažaju kroz emocije na licima aktera sa slika, forme i boje.
Učesnici kombinovanjem kolaža i boje, tehnikom kojom se koristio i sam Berber, kreativno iznose lični doživljaj izložbe i originalnih umjetničkih djela sa kojima su suočeni u muzejskom prostoru- pojasnila je Šarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.