open-navfaktor-logo
search
Stanovništvo negoduje
Veliki kruzer s više od hiljadu putnika ipak uplovio u Neum
Iako su lokalni stanovnici negodovali, u Neum je rano jutros uplovio veliki kruzer sa više od hiljadu putnika. Riječ je o najvećem kruzeru koji je ikada uplovio u ovaj bh. grad na moru, a ujedno je i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta.
23.06.2022. u 08:01
get url
text

U pitanju je brod Bolette na kružnom putovanju od Bahama, koji je dug nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. Ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova.

Air Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu čiji je kapetan Dubrovčanin Jozo Glavić je 48,1 metara, a dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta je 55 metara.

Plutajući hotel s oko 1000 putnika nešto prije 7 sati prošao je kao prvo takvo plovilo između dva centralna stuba novoizgrađenog Pelješkog mosta, te je uplovio u bh. vode gdje planira ostati tokom dana.

Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnom turističkome putovanju, a u srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tokom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice.

Brod će u Neumu biti 14 sati jer će prema planu isploviti večeras u 21 sat.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.