Intenzivnija promocija investicijskih potencijala BiH u Skandinaviji

U skladu s analizom i planom FIPA-e, u narednom periodu fokus će, između ostalih tržišta, biti stavljen na područje Skandinavije i saradnju s norveškim institucijama.

Jedna od njih je Agencija Innovation Norway, najvažniji instrument Vlade Norveške za inovacije i razvoj norveških preduzeća i industrije. Dogovoren je nastavak saradnje na organizaciji IT poslovnog foruma za kompanije iz BiH, kao i nastavak aktivnosti iz marta 2020. godine, s ciljem otvaranja mogućnosti za uspostavu saradnje norveških i bh. kompanija na razvoju različitih softverskih rješenja.

Održan je sastanak s predstavnicima kompanije Greenstat na kojem su predstavljene mogućnosti i projekti iz energetskog sektora. Postoji veliki interes norveških kompanija za područja hidro, solarne i energije vjetra.

Ako se ostvare neke od planiranih investicije, Norveška će biti ključni saradnik u transformiranju BiH iz zemlje koja koristi energiju uglja u zemlju energije koja nastaje iz obnovljivih izvora.

U ukupnoj proizvodnji električne energije u BiH, hidroelektrane učestvuju sa 26 posto, a termoelektrane sa 70 posto. Samo je izvoz električne energije u 2021. godini iznosio oko 830 milona KM, što je oko 66 posto više nego u 2020, a trenutno koristimo oko 36 posto ukupnih hidro-potencijala.

Marković se sastala i s predstavnicima Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore predvođene predsjednikom Mujom Hamzićem, te predsjednikom NBBA Norveško-bosanskohercegovačke poslovne asocijacije Janom Olssonom, te učestvovala na konferenciji pod nazivom "Norwegian offshore wind and Europen energy independence" u organizaciji kompanije Energy Valley is Osla, saopćeno je iz FIPA-e.