Veliki hit krije tužnu priču: Znate li kome je Čola posvetio pjesmu "Ona spava"?

objavljeno: 15.01.2018. u 19:48

Osamnaestogodišnja Milica Kostić umrla je 1974. nakon što je skočila s jedanaestog sprata zgrade u Kruševcu u Srbiji. Djevojka je sebi oduzela život jer je bježala od petorice nasilnika koji su je pokušali silovati, tvrde srbijanski mediji.

Zdravko Čolić (66) svoj hit, "Ona spava", za koju su tekst i muziku napisali Kornelije Kovač i Velizar Šofranac, otpjevao je navodno njoj u čast.

S pjesmom koju je izdao godinu nakon tragedije pobijedio je na Hit paradi, a istoimeni singl prodao se u 150.000 primjeraka.

Milica je bila učenica tamošnje srednje medicinske škole. Njeni prijatelji tvrdili su da je bila poštena i odgovorna djevojka, a za njom je, nakon tragedije, plakala cijela bivša država.

Jedan od petorice nasilnika ju je na prevaru odveo u stan. Kada joj je otkrio koje su njegove namjere i rekao joj da se skine, Milica ga je odbila i molila ga da ju pusti. Mladić je bio ustrajan i pokušao joj je skinuti odjeću, pa je počela plakati.

U međuvremenu došli su i njegovi prijatelji te su je odlučili grupno silovali, a jedan od bande odustao je jer je kazala da je nevina. Milica je sve vrijeme plakala i molila da je puste.

U jednom trenutku ostala je sama u sobi, a tada je odlučila skočiti s prozora kako bi sačuvala čast.
Preminula je u bolnici od posljedica pada. Godinama nakon, po medijima se povlačilo pitanje – da li je zaista pjesma "Ona spava" posvećena Milici?