open-navfaktor-logo
search
U jeku tenzija
Veliki hakerski napad na Ukrajinu, srušene stranice državnih ministarstava
Ukrajinske institucije jutros su bile žrtva širokog hakerskog napada. Meta su bile web stranice više ukrajinskih ministarstava, javljaju agencije.
14.01.2022. u 11:41
get url
text

Srušene su stranice Ministarstva odbrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva vanjskih poslova.

Hakirana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

Neke od stranica su i dalje nedostupne, a na stranicama Ministarstva vanjskih poslova osvanuo je tekst na ruskom, poljskom i ukrajinskom. 

- Ukrajinci! Sve informacije o vama postat će javne. Strahujte i očekujte najgore - stoji u poruci iznad koje je prekrižena ukrajinska zastava, prenosi AFP. 

Napad se dogodio u trenucima velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu održano je nekoliko rundi pregovora kako bi se tenzije smirile, ali bezuspješno. 

Rusija je, podsjetimo, nagomilala oko 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom.

- Sjedinjene Države su spremne na sve scenarije s Rusijom, bilo da je riječ o nastavku dijaloga ili o "odlučnom odgovoru" u slučaju napada na Ukrajinu - rekao je jučer blizak suradnik Joea Bidena, nakon sedmica neuspješnih diplomatskih pregovora s Moskvom.

Prema ocjeni američke obavještajne službe, Rusi još nisu "donijeli konačnu odluku o eventualnoj invaziji na susjednu zemlju."

- Sada ćemo razmisliti i konsultirati se s našim saveznicima i partnerima o sljedećim koracima - rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.