open-navfaktor-logo
search
Gudeljević u Turskoj
Veliki broj teško oboljelih pacijenata iz Bosne i Hercegovine liječi se u turskim klinikama
Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević sastala se danas u Antaliji s ministrom zdravlja Republike Turske dr. Fahretinom Kočom i razgovarala s njim o aktualnim temama o saradnji BiH i Turske u području zdravstva.
17.11.2021. u 18:30
get url
text
Gudeljević ui Turskoj
Gudeljević ui Turskoj

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju uspješnu dugogodišnju suradnju u području zdravstva, a okvir za saradnju je Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske potpisan 2010. godine. Ministrica Gudeljević istaknula je da je za Bosnu i Hercegovinu iznimno važno da se nastavi provedba Sporazuma posebno u dijelu formiranja zajedničke radne komisije koje će definirati prioritete u trenutnoj saradnji, kao i eventualno proširenje saradnje na javnozdravstvena pitanja od zajedničkog interesa.

Ministrica je posebnu zahvalnost iskazala za cjepiva, maske i testove koje je Republika Turska donirala žiteljima BiH. Ministar Koča je informirao ministricu Gudeljević o cjepivu protiv COVID-19 zaraznog oboljenja koje će biti proizvedeno u Republici Turskoj i koje će, ukoliko bude potrebe za istom, biti na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da se, zahvaljujući mogućnostima kojima raspolaže razvijeni zdravstveni sistem Republike Turske, veliki broj teško oboljelih pacijenata iz Bosne i Hercegovine liječi u turskim klinikama. Prepoznavši važnost ove regije, Turska je u Bosni i Hercegovini otvorila predstavništva nekih od vodećih turskih klinika. Otvaranjem takvih zdravstvenih ustanova, žiteljima BiH se omogućava pravovremena dijagnostika, te efikasnija, stručnija i profesionalnija zdravstvena usluga, što upotpunjuje i poboljšava cjelokupni zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru je konstatirano da je Ministarstvo civilnih poslova, kao partnerska organizacija, sudjelovalo u organizaciji dvodnevnog sajma Bosnia Healthcare Expo, u maju 2021. godine, na kojem su promovirane najveće bolnice u Republici Turskoj uz sudjelovanje dvije bolnice iz BiH.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević tokom službene posjete Turskoj sudjeluje u radu HIMSS Euroazija Konferencije i izložbe zdravstvenih informacija i tehnologije 2021, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.