open-navfaktor-logo
search
Posebna radost
Veliki broj muslimana na bajram-namazima širom regije
Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz diljem naše regije, u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu
04.06.2019. u 10:28
get url
text

U Zagrebačkoj džamiji i ove godine na bajramskom namazu okupio se velik broj vjernika iz Zagreba i okolice kojima je bajramsku hutbu održao muftija Aziz ef. Hasanović.

Glavna džamijska prostorija i ovog je Bajrama bila premala da bi primila sve vjernike koji su došli klanjati bajramski namaz u Zagrebačkoj džamiji, tako da je dio vjernika klanjao u pomoćnim prostorijama. Okupljenima je pročitana skraćena hutba reisul-uleme Huseina Kavazovića, a glavnu ramazansku bajramsku hutbu za muslimane Zagreba i okolice održao je muftija Aziz ef. Hasanović.

Bajram-namaz klanjan je danas na centralnoj svečanosti povodom Ramazanskog bajrama u Bajrakli džamiji u Beogradu

Posebno je ukazao na aktualnu izgradnju Islamskog centra u Sisku čiji se radovi odvijaju po planiranoj dinamici te pozvao sve vjernike da pomognu u njegovoj izgradnji.

-Ima i drugih naših džemata koji djeluju u skučenim prostorima, pa će biti neophodno pristupiti izgradnji adekvatnih prostora za odvijanje kvalitetnog vjerskog života poput Osijeka, Maljevca, Dubrovnika, Pule, Poreča, Splita i slično - dodao je Hasanović.

Pri izlazu iz džamije vjernici su kupovali crvene ruže, a sredstva od prodaje bit će namijenjena u humanirane svrhe.

Već tradicionalno, vjernicima je Bajram na izlazu iz džamije čestitao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a cijeli bajramski namaz uživo je prenosila državna Hrvatska radio-televizija.

Mnogobrojni vjernici su klanjali u džamiji, ali i u dvorištu Bajrakli džamije u centru Beograda.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je kako vjeruje da su danas svi došli čistih srca na bajram-namaz.

-Drago braćo, ramazan je učitelj koji nas prvo nauči kako vrijeme brzo prolazi, a kada čovjek shvati da je ovaj mubarek mjesec prošao kao jedan tren, kao da je čovek dotakao dlanom o dlan, onda je to poruka za mudre ljude da se tako i ljudski život brzo završava. Za nas, koji smo bili svjedoci protoka vremena najljepšeg u godini, treba biti razlog više da cijenimo svoj život i vreme koje nam je Allah dao - dodao je.

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 130 džamija u Crnoj Gori. U Podgorici je bajram-namaz klanjan u Staroj varoši, u Starodoganjskoj džamiji, kao i u džamiji Osmanagića.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je Ismail ef. Dacić. On je vjernicima poručio da Bajram predstavlja svojevrsnu pobjedu dobra nad zlom.

-Vjernici imaju pravo da se nadaju Božijoj milosti, jer su kroz tri ramazanske trećine, postom, sadakatul fitrom, teravijama, noćnim namazima, iftarima i ostalim ibadetetima i bogougodnim djelima nastojali da se približe Bogu, njegovoj milosti, oprostu i zaštiti od zla ovoga i budućeg svijeta - rekao je Dacić.

Obilježavanje Ramazanskog bajrama na području Sandžaka u Srbiji počelo je rano jutros dolaskom velikog broja vjernika u džamije i klanjanjem bajram-namaza.

Centralna baramska svečanost u organizaciji Mešihata IZ-a Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije, održana je u Stambol-džamiji u Novom Pazaru.

{$galerijaFotografija}

Tradicionalno, veliki broj vjernika među kojima puno mladih, svečano odjevenih, došao je iz svih dijelova grada kako bio prisustvovao isamskom programu u džamiji. Prije klanjanja bajram-namaza, učen je Kur'an i održano predavanje.

Bajram-namaz i bajramsku hutbu predvodio je predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka muftija Senad ef. Halitović. On je u bajramskoj hutbi poručio vjernicima da muslimani na Bajramu treba da se raduju jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

Na Kosovu je u svim džamijama klanjan bajramski namaz, dok je centralna manifestacija povodom ovog velikog muslimanskog praznika u organizaciji Islamske zajednice Kosova održana u Velikoj džamiji "Sultan Mehmet Fatih“ u Prištini.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftija Naim Trnava je kazao da je migracija kosovskog stanovništva u različite zemlje svijeta u posljednje vrijeme, postala jako zabrinjavajuća i da se mora voditi borba protiv teške ekonomske situacije, koja je glavni razlog migracije. On je istakao da forma solidarnosti koju promoviše ramazan, može biti uspješna forma u borbi protiv ove pojave.

Bajram u regiji - 4. 6. 2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.