open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Veliki broj građana u Sisku: Danas svečano otvaranje Islamskog kulturnog centra
Džamija i Islamski kulturni centar u Sisku, Republika Hrvatska, svečano će danas biti otvoreni u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Turske.
08.09.2022. u 11:59
get url
text

Građani se u velikom broju okupljaju u blizini džamije gdje će uskoro početi program svečanog otvaranja.

Džamiju će otvoriti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a svečanosti će, između ostalih, prisustvovati i predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske Ali Erbas, te generalni direktor Turske agencije za razvoj (TIKA) Serkan Kayalar. Svečanosti će prisustvovati i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Svečanosti će prisustvovati i reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar kupljena je 2006. godine, 2014. su riješeni imovinsko-pravni odnosi, 2016. je dobijena građevinska dozvola, a 2017. su počeli građevinski radovi.

Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana sisačkog džemata, a prvi pomen inicijative izgradnje džamije spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku.

Nakon kupovine prostora za potrebe džemata 1974. godine, džematski život odvijao se u dvospratnoj kući koja je prenamijenjena za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedišta MIZ Sisak u Petrinjskoj 64 u Sisku.

Pokretanje pitanja potrebe izgradnje džamije u Sisku kroz konkretne korake inicirao je rahmetli Fuad ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam, koji je o tom važnom pitanju za muslimane ostvario kvalitetnu korespodenciju sa nadležnim službama grada Siska.

Nakon dolaska Alema ef. Crnkića, sadašnjeg glavnog imama MIZ Sisak od 2003. godine, Izvršni odbor MIZ Sisak se aktivno i intenzivno bavio ovim pitanjem, a ključne godine su 2006. kada je kupljeno zemljište, odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, 2014. u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi sa Hrvatskom, 2016. u kojoj je ishođena građevinska dozvola i 2017. u kojoj su započeti građevinski radovi.

Proces priprema kroz ishođenje potrebne dokumentacije započeo je za vrijeme muftije Ševke ef. Omerbašića, a kompletna gradnja džamije i Islamskog centra završava se u mandatu muftije dr. Aziza Hasanovića koji je uložio najveći trud u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vlasništvu nad parcelom, kao i pronalasku glavnog pokrovitelja za izgradnju.

Proteklih 16 godina se operativno vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces ishođenja dokumentacije, odabira idejnog rješenja, a posljednjih pet godina period građevinskih radova.

Najveći doprinos i pomoć u izgradnji džamije i Islamskog centra dala je TIKA. Otvaranjem džamije i Islamskog centra Medžlis Sisak je na raspolaganje dobio kompleks kojeg na 2.500 metara kvadratnih čine molitveni prostor, polivalentna dvorana, prostorije za biblioteku i čitaonicu, restoran, imamski stanovi, apartmani i učionice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.