Utorak, 03.10.2023.
FOTO: Anadolija

Veliki broj državljana Hrvatske na biralištu u Sarajevu: Nada u pozitivan odnos prema BiH

Birački proces se odvija u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, a građani u velikom broju pristižu na glasanje koje će moći obaviti na šest biračkih mjesta, koliko ih ima u Sarajevu, kako bi dali glas jednom od 11 kandidata za novog predsjednika ili predsjednicu Hrvatske

Hrvatski državljani s pravom glasa i učešća na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj koji žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od sedam sati jutros pristižu na birališke kako bi obavili svoju građansku dužnost.

Birački proces se odvija u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, a građani u velikom broju pristižu na glasanje koje će moći obaviti na šest biračkih mjesta, koliko ih ima u Sarajevu, kako bi dali glas jednom od 11 kandidata za novog predsjednika ili predsjednicu Hrvatske.

Među onima koji su glasali za jednog od kandidata za šefa hrvatske države je i Vinko Tomičić iz Hrvatske koji živi u Sarajevu.

- Ja sam principijelan čovjek i vrlo mi je jasno za koga ću glasati. Znam unaprijed za koga ću glasati. Nemam nikakve dvojbe i uvijek glasam za one koji su progresivni, pošteni, iskreni, vrijedni, dobri ljudi, koji su korisni ljudskoj zajednici - rekao je Tomičić.

Davorin Katavić, istakao je za Anadoliju da njegov kandidat onaj koji se zalaže za euroatlansku budućnost BiH.

- Volio bih da bude jedan pozitivan odnos prema BiH koji podrazumjeva s jedne strane i pomoć u njeno uključivanje u euroatlanske integracije, što prije to bolje. Mislim da je budućnost BiH upravo u tome - kazao je Katavić.

Od 7 pa sve do 19 sati, otvoreno će biti ukupno 6.533 biračkih mjesta, od čega je 6.409 u Hrvatskoj, a 124 u inozemstvu od kojih je njih 44 u BiH.

Uz 19 biračkih mjesta u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je 10 biračkih mjesta, dok je u Sarajevu šest biračkih mjesta, a četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjoj Luci.

Biračku potporu za petogodišnji mandat traži 11 kandidata. Osim aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović to su Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dalija Orešković, Katarina Peović, Dario Juričan, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Ivan Pernar, Nedjeljko Babić i Anto Đapić.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50 posto plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50 posto glasova u prvom krugu, 5. januara biće održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh