Iako su ranije bili izuzeti od mjera, ovog puta je svima u BiH isto. Zato su jutros velike gužve na graničnim prijelazima, prenosi Večernji list.

Mnoge policija vraća s granice nazad u BiH jer ne zadovoljavaju uvjete prelaska ili nemaju negativan test ako putuju zbog nekih neodgodivih obaveza.

Nove granične mjere ostaju na snazi sigurno do 15. decembra.

Osobe koje mogu preći granicu i uvjeti koje moraju ispuniti oni koji putuju u Hrvatsku zbog neodgodivih ličnih/porodičnih ili poslovnih razloga:

- Zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i radnici skrbi za starije osobe
- Pogranični radnici
- Osoblje u saobraćajnom sektoru
- Diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti
- Putnici u tranzitu
- Osobe koje putuju radi školovanja
- Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes omogućit će se ulazak u Hrvatsku uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Navedeno vrijedi i za one državljane Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Svim stranim putnicima koji ispunjavaju uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr. Ostali uvjeti ulaska u Hrvatsku iz drugih zemalja, mogu se pronaći na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske stupa na snagu od 1. decembra 2020. godine i traje do 15. decembra 2020. godine.