open-navfaktor-logo
search
Za primjer svima
Velikan nije biti lako: Bayernova lekcija navijačima, ali i cijelom fudbalskom svijetu
Minhenski Bayern je veliki klub, jedan od najvećih u Evropi i svijetu.
01.03.2020. u 12:25
get url
text

VEZANI TEKST - Fudbaleri kaznili navijače: Ovakav kraj fudbalske utakmice odavno niste vidjeli

Historija, tradicija, pehari, titule, velika fudbalska imena, trofeji, veliki sponzori, stadion i navijači, mnogo toga se danas ne može kupiti, bez obzira na stotine milione i milijarde eura koliko pojedini klubovi ulažu.

Sve nabrojano Bayern čini velikim, no djela i potezi su nešto što daje dodatnu dimenziju jednom fudbalskom gigantu, klubu od kojih mnogi mogu naučiti, pa i u Bosni i Hercegovini.

Navijači su bitan i važan dio svakog sportskog kolektiva, ali u svemu tome postoji određena granica, a navijači njemačkog fudbalskog velikana jučer su prešli granicu zdravog ukusa i razuma.

Bayern ne bi bio to što jeste da svojim pristalicama nije održao instant lekciju iz lijepog ponašanja, za vrijeme, ali i nakon utakmice u kojoj je minhenski sastav u potpunosti nadigrao Hoffenheim na njihovom terenu.

Bavarcima skoro da i nije bilo do rođendanskog slavlja (120. rođendan obilježavaju ovih dana op.a) zbog sramotne parole kojom su njihovi navijači uvrijedili Dietmara Hoppa, predsjednika kluba čiji je član naš Ermin Bičakčić.

Utakmica je prekinuta, a trener Bayerna Hansi Flick završio je pred sektorom na kojem su bili navijači Bayerna, njegov bijes mogli su itekako osjetiti, a nakon što je susreta nastavljen igrači su odbili igrati, tek su se dodavali na sredini terena.
 
Koliko je ovaj akt navijača teško pao najvećem njemačkom klubu najbolje govori podatak da se Karl-Heinz Rummenige nakon utakmice lično izvinio Hoppu, a da su fudbaleri Bayerna sve ispratili aplauzom.

- To što su navijači uradili, to je ružno lice Bayerna. Sve je snimljeno, a odgovorni će odgovarati za svoje postupke - rekao je Rummenige nakon utakmice.

Reagovao je i sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić.

- Dvije pobjede i 120. rođendan Bayerna. Mogla je to biti savršena sedmica. Dakle, ovo je bio tužan dan. Sramota. Mržnja i netrpeljivost nemaju mjesto u društvu i nogometu. Bundesliga ne smije izgubiti jasno pozicioniranje, a Bayern je sad bio jasan, što se moglo i vidjeti. Svi mi u fudbalu se moramo pozabaviti tim problemom bez kompromisa. Mi u Bayernu ćemo analizirati situaciju i onda reagovati. Također je vrlo važno pokazati da mora živjeti tolerancija. Ako ne možete prihvatiti takva pravila, onda nemate mjesto u Bayernu - napisao je bivši bh. reprezentativac BiH na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.