open-navfaktor-logo
search
Preševo
Velika zapljena na prijelazu u Srbiji: Automobil u kojem su se vozili Nijemac i Ukrajinac bio "nafilovan" novcem
Srbijanski carinici su u saradnji sa policijom, na graničnom prijelazu Preševo, prema Sjevernoj Makedoniji, osujetili pokušaj krijumčarenja više od 700.000 neprijavljenih eura i dva smaragda, zbog čega je zaplijenjen i automobil kojim su novac i drago kamenje krijumčareni, pa se ukupna vrijednost oduzetih deviza, robe i vozila popela na više od 840.000 eura
08.06.2022. u 12:30
get url
text

MUP Srbije je saopćio da su pripadnici Odjelјenja za borbu protiv korupcije, Odsjek Niš, u saradnji sa Upravom granične policije i Upravom carina, a po nalogu Posebnog odjelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili državlјanina Njemačke A. A. (1986) i Ukrajinca A. N. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca.

Policija je na Graničnom prijelazu Preševo prilikom pregleda automobila marke BMW kojim je upravlјao A. A., dok je s njim u društvu bio A. N., pronašla neprijavlјen novac – 607.990 eura, 124.924 dolara, kao i dva smaragda, navode iz MUP-a Srbije.

Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih djelatnosti, namjeravali da prenesu preko graničnog prijelaza i iznesu iz Republike Srbije. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Iz Uprave carina navode da se ovaj nevjerovatan slučaj dogodio jučer tokom popodneva, kada je na izlaz iz zemlje pristigao BMW X6, njemačkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica stranih državljana.

- Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, obojica su odgovorila da sa sobom ne nose ništa. Međutim, uslijedio je detaljan pregled automobila kojim su demantovane njihove izjave, jer je automobil doslovno bio ''nafilovan'' neprijavljenim novcem. Više od 600.000 eura i gotovo 125.000 dolara bilo je sakriveno u skoro svakom dijelu unutrašnjosti vozila: kutiji za prvu pomoć, lijevim i desnim vratima, reflektujućem prsluku, u torbama sa ličnim stvarima, u kesi iz supermarketa, kutiji za parfem, kutiji za lijekove, plastičnoj korpi sa dječijim igračkama, pa čak i u kutiji dečijih bojica - navodi se u saopćenju.

I to nije bilo sve, jer su službenici na granici u kesi iz supermarketa koja se nalazila u prtljažniku pronašli i dva mala smaragda čija je vrijednost procijenjena na gotovo 6.500 eura. Zbog toga što je korišten kao sredstvo za krijumčarenje zadržan je i automobil BMW X6, čija se vrijednost procijenjuje na 110.000 eura.

Sav otkriveni novac, drago kamenje, automobil i oba putnika predata su u dalju nadležnost Višeg javnog tužilaštva i protiv njih će se voditi krivični postupak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.