Velika policijska akcija širom BiH: SIPA pretresala u tri kantona, 16 uhapšenih

objavljeno: 06.02.2018. u 15:35

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), proveli su akciju kodnog naziva “Albatros”.

Uhapšeno je 16 osumnjičenih osoba, a pretreseno je 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Istovremeno, na području ovih kantona službenici Službe za poslove sa strancima BiH kontrolirali su osam objekata, za koje se raspolagalo saznanjima da se u njima smještaju ilegalni migranti.

Tužiteljica iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju nalazi se u SIPA-i, odakle se koordiniraju rad i aktivnosti policajaca na terenu.

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krijumčarenje, iz BiH na područje Hrvatske pa dalje u zemlje EU, većeg broja državljana Srbije sa područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave, sve sa ciljem da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za dogovorenu novčanu nagradu.

- Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela "krijumčarenje migranata" iz člana 189a. stava 1. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH. Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata - saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.