open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Velika "gužva" na izborima u Tuzli: U ponudi 23 stranačke liste, ukupno 606 kandidata
Svoje mjesto u Gradskom vijeću Tuzla na izborima zakazanim za 15. novembar tražit će 606 kandidata. Oni su raspoređeni na 23 stranačke liste, a tu je i jedna nezavisna kandidatkinja za Gradsko vijeće te deset kandidata nacionalnih manjina.
23.09.2020. u 18:26
get url
text
Gradsko vijeće Tuzle: Više od 600 kandidata na izborima

Podsjećamo, aktuelnom gradonačelniku Jasminu Imamoviću iz SDP-a protivkandidati će biti Vahid Jusufović (SDBiH-DF), Alen Kamerić (PDA), Sead Avdić (BPS) i Mirjana Marinković-Lepić (NS).

VEZANI TEKST-Tuzlu očekuju veoma zanimljivi izbori: Imamović protiv Jusufovića i koleginice iz "BH bloka"

Listu SDP-a, koji u Tuzli vlada od prvih demokratskih izbora, predvodi Nataša Perić, muzejska kustosica, koja je i aktuelna predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla. Na listi je još devet aktuelnih vijećnika.

SDA je na Lokalnim izborima u Tuzli ponudila 35 kandidata, koje predvodi Zijah Rifatbegović, hirurg, načelnik Hirurške klinike UKC-a Tuzla i univerzitetski profesor. Tu su i dva aktuelna vijećnika Nevres Hurić i Kenan Osmančević.

Nova politička partija lijeve orijentacije Socijaldemokrate BiH u Tuzli izlaze s 35 kandidata na listi koju predvodi Aleksandar Vujadinović, još jedan ljekar, tačnije načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla. Vujadinović je na prethodnim izborima predvodio listu SDP-a i dobio je ubjedljivo najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata za Gradsko vijeće. Na listi SD-a je još jedan aktuelni vijećnik, a riječ je o Mirelu Miškoviću, koji je ranije bio član Tuzlanske alternative.

SBB se odlučio da prva četiri mjesta na izbornoj listi u Tuzli zauzmu njihova četiri vijećnika iz Gradskog vijeća, a prvo mjesto pripalo je Sabihi Mujkanović Mujačić.

I listu Demokratske fronte predvodi ljekar, a riječ je o uglednom ginekologu s UKC-a Tuzla i univerzitetskom profesoru Zlatanu Fatušiću.

Tuzlanska alternativa trenutno u Gradskom vijeću Tuzle ima dva vijećnika, a oni su i sada unutar prve tri pozicije na listi. Osnivač ovog političkog pokreta i vlasnik mesne industrije Menprom je na broju jedan, dok je na trećoj poziciji Nedžad Malikić.

Za već poznata imena odlučio se i tuzlanski HDZ, pa je tako predsjednik Kluba vijećnika Nikica Vidović ovoga puta na broju jedan, a njegova kolegica iz vijeća i bivša kantonalna ministrica pravosuđa Jasminka Mijatović zauzima broj dva na listi.

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a i vijećnik s najdužim stažom, predvodi i ovaj put listu svoje stranke za Gradsko vijeće.

Iako PDA u Gradskom vijeću Tuzle ima dva vijećnika koji su u ovu stranku prešli iz SDA, oni za ove Lokalne izbore nisu kandidati. Listu PDA predvodi Senad Mehmedinović, univerzitetski profesor i predsjednik Gradskog odbora stranke.

Na čelu liste NBL-a za predstojeće izbore je bivši član BOSS-a i aktuelni gradski vijećnik Edim Kadić.

Kada su u pitanju stranke koje u Tuzli nisu parlamentarne, a ovoga puta na izbore izlaze u punom kapacitetu kada su liste u pitanju, dodajmo da Stranku za BiH predvodi bivši kantonalni ministar i SDP-ovac Sead Hasić, Građanski savez univerzitetski profesor Edin Osmanbegović, BPS Almir Prcić, Našu Stranku univerzitetski profesor Zvjezdan Karadžin, Narod i pravdu bivši košarkaški reprezentativac Azur Korlatović, Platformu za progres Srećko Škrobić.

Svoje kandidate u Tuzli imaju i Stranka penzionera, A-SDA, SNSD, Čapljinska neovisna lista, Prva stranka, Snaga ekonomskog pokreta u BiH i Demokratska stranka invalida.

Gradsko vijeće Tuzle broji 31 vijećnika, a od toga je jedno mjesto rezervirano za predstavnike nacionalnih manjina. Dakle, za preostalih 30 pozicija u Vijeću borit će se gotovo 600 kandidata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.