open-navfaktor-logo
search
Ostali u borbi za SP
Velika drama: Turska na nevjerovatan način stigla do pobjede u devetoj minuti nadoknade
Reprezentacija Turske preokretom protiv Latvije u Rigi došla je do važnog trijumfa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
12.10.2021. u 09:22
get url
text

Turska je slavila rezultatom 2:1. Domaći tim je poveo u 70. minuti zahvaljujući autogolu Demirala, šest minuta poslije Dorsun je izjednačio, da bi gosti u devetoj minuti nadoknade stigli do pobjede.

Sudija iz Švedske Andreas Ekberg utakmicu je produžio četiri minute. I poslije isteka tog vremena meč se igrao. Kada se činilo da će arbitar svirati kraj, u petoj minuti dodatnog vremena, golman Turske napustio je svoju mrežu i u želji da spriječi opasan napad Latvije teškom mukom degažirao loptu koja je završila u šesnaestercu domaćih. Tamo se sjajno snašao turski napadač Burak Yilmaz. On je dobio duel sa defanzivcem Latvije, koji ga ruši u šesnaestercu. Fudbaleri Turske oštro su protestovali, tražeći penal, sudija se nije oglašavao.

Međutim, kada je arbitar dobio instrukcije iz VAR sobe, odlučio je pogledati snimak. Tada je drama dostigla vrhunac. Prošlo je sedam minuta nadoknade, a na oduševljenje turskih reprezentativaca Šveđanin je pokazao na bijelu tačku.

Odgovornost je preuzeo Yilmaz, ne mareći za floskulom da igrač koji je izborio penal ne treba šutirati s bijele tačke. Iako je golman pogodio u koju stranu će turski napadač šutirati, lopta je završila u mreži.

Snimak drame iz Rige pogledajte OVDJE.

Turska se u finišu kvalifikacija nalazi na trećem mjestu sa 15 bodova na kontu. Drugoplasirana Norveška ima dva, a prvoplasirana Nizozemska četiri boda više.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.