open-navfaktor-logo
search
Brexit
Velika Britanija večeras istupa iz EU-a: Johnson spreman za historijsko obraćanje naciji
Velika Britanija će večeras istupiti iz Evropske unije kao prva članica koja je ikada napustila taj blok, a već sutra počinje 11-mjesečni tranzicijski period tokom kojeg će vlada te zemlje pregovarati s rukovodstvom Unije o budućim odnosima.
31.01.2020. u 10:24
get url
text

Sat prije formalnog izlaska iz Evropske unije, premijer Velike Britanije Boris Johnson će se obratiti naciji iz Sunderlanda u kojem će danas biti održna posebna tematska sjednica vlade. Sunderland je izabran za svojevrsnog domaćina Brexita jer je to prvi grad koji je na referendumu 2016. godine izglasao historijsku odluku.

Iz Johnsonovog kabineta jutros je objavljen dio govora kojeg će večeras održati, a između ostalog će poručiti da je trenutak istinske obnove i promjene.

-Brexit nudi historijsku priliku, a na nama je sada da iskoristimo sve potencijale ove zemlje i podignemo na viši nivo cijelo Ujedinjeno kraljevstvo. Zadatak vlade i mene je da ujedinimo ovu zemlju i povedemo je naprijed - poruka je iz Johnsonovog govora čije dijelove je vlada jutros objavila.

Johnson će također poručiti da Brexit nije kraj, već početak.

-Ovaj čas je zora nove ere i podizanja platna za novi čin - poručit će Johnson.

Britanski premijer će posebno istaknuti važnost jačanja jedinstva unutar Ujedinjenog kraljevstva i važnost borbe protiv socijalne nejednakosti.

Velika Britanija večeras prestaje biti članica Evropske unije pa britanski političari više neće biti u organima Unije. Međutim, do kraja tranzitnog perioda, odnosno do kraja tekuće godine svi trgovinski i drugi odnosi ostaju nepromijenjeni i bit će predmet pregovora između Londona i Brisela.

Čas istupanja iz Evropske unije nakon skoro četiri decenije širom Britanije će na ulicama proslaviti pristalice Brexita, a iz Evropske unije od ranije upozoravaju da će pregovori o budućim odnosima biti teški i zahtjevni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.