open-navfaktor-logo
search
Sve je spremno
Velika Britanija: Vakcinacija protiv COVID-19 počinje u utorak i kraljica Elizabeta će se vakcinisati
Prve doze vakcine stanovnici Velike Britanije trebali bi početi primati u utorak, a Nacionalna agencija za zdravstvo prednost će dati starijima od 80 godina, zdravstvenim radnicima te štićenicima i osoblju domova za stare i nemoćne.
06.12.2020. u 17:01
get url
text

Podsjetimo, Velika Britanija je prošle sedmice odobrila primjenu Pfizer/BioNTech vakcine za hitnu upotrebu i tako izbila na čelo u globalnoj utrci za masovnom primjenom vakcine protiv koronavirusa.

Naručili su 40 miliona doza, a kako su za svaku osobu potrebne dvije doze to je dovoljno da se vakciniše 20 miliona ljudi u zemlji koja broji 67 miliona stanovnika.

Očekuje se da će prve sedmice vakcinacije Britanci na raspolaganju imati 800.000 doza.

- Prve doze koje su stigle iz proizvodnog pogona u Belgiji uskladištene su na sigurnim lokacijama diljem zemlje gdje će se provjeriti njihov kvalitet – saopćili su iz Nacionalne agencije za zdravstvo.

Kako piše The Observer, prema planu vlade desetine miliona doza vakcine mogle bi u zemlju biti prebačene vojnim avionom, kako bi se zbog brexita izbjegla gužva na aerodromima.

Ministar poljoprivrede i okoliša George Eustice kazao je da brexit "neće poremetiti dostavu vakcine".

- Uložili smo puno truda da zadržimo nesmetan protok robe i dobara na granici u slučaju da se ne postigne sporazum o odnosima s Evropskom unijom nakon brexita. Imamo rezervne planove koji uključuju moguće korištenje trajetka i naravno, ukoliko se to pokaže potrebnim, i teretne avijacije - rekao je Eustice.

Zajednička vakcina kompanija Pfizer i BioNTech mora se držati na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa.

Stoga će se vakcina prvo početi primjenjivati u 50 bolnica.

Potrebno je nekoliko sati da bi se vakcina odmrznula i bila spremno za upotrebu.

Ured Nacionalne agencije za zdravstvo za Englesku uputio je pismo ljekarima opće prakse da se pripreme za početak kampanje vakcinacije od 14. decembra.

Kutije s vakcinom sadrže pet pakovanja od 975 doza, ali će za razdvajanje pakovanja biti potrebna dozvola regulatornog tijela.

Dok stručnjake za javno zdravstvo zabrinjava veliki skepticizam prema vakcini, Reuters piše da će kraljica Elizabetha, (94) i njen suprug princ Philip, (99), "obznaniti" kada prime vakcinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.