open-navfaktor-logo
search
Pritisak na Ruse
Velika Britanija uvodi nove sankcije Rusiji; Johnson: Putin prešao crvenu liniju, šaljemo još oružja Ukrajini
Velika Britanija u četvrtak je objavila nove sankcije usmjerene protiv 65 ruskih strateških industrija, banaka i poslovne elite.
24.03.2022. u 11:50
get url
text

U saopćenju britanske Vlade navodi se da su sankcije usmjerene na one koji pomažu ruskoj invaziji na Ukrajinu, uključujući Wagner Group, više odbrambenih kompanija i Ruske željeznice.

Velika Britanija je od početka napada Rusije na Ukrajinu ukupno sankcionisala više od 1.000 pojedinaca i preduzeća.

- Ovi oligarsi, firme i plaćenici učestvuju u ubistvu nevinih civila i ispravno je da plate cijenu za to - izjavila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Prema njenim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi trebao gajiti iluzije jer su ujedinjeni sa saveznicima i nastavit će vršiti pritisak na rusku privredu da bi osigurali njegov neuspjeh u Ukrajini.

- Neće biti popuštanja. Svima koji su danas sankcionisani bit će zamrznuta imovina u Ujedinjenom Kraljevstvu, što znači da nijedan građanin ili firma Ujedinjenog Kraljevstva ne mogu poslovati s njima, a pojedincima koji su pod zabranom putovanja zabranjeno da putuju u ili iz zemlje - dodala je ona.

- Predsjednik Rusije Vladimir Putin prešao je "crvenu liniju" u ratu protiv Ukrajine, izjavio je u četvrtak britanski premijer Boris Johnson.

Govoreći za LBC Radio uoči odlaska na vanredni samit NATO-a u Briselu, Johnson je rekao da se nastavljaju razgovori o "novim crvenim linijama za hemijsko, biološko, taktičko nuklearno oružje..."

- Za mene je crvena linija već pređena. On neselektivno bombarduje civilne centre. On uzrokuje ogroman broj žrtava među potpuno nedužnim stanovništvom - dodao je Johnson.

Izjave britanskog premijera dolaze uoči sastanka lidera zemalja članica NATO-a, grupe G7, i lidera Evropske unije (EU), koji će razgovarati o daljim mjerama protiv Rusije koja je prije mjesec započela rat u Ukrajini. Johnson je tom prilikom rekao da je Velika Britanija poslala oko 4.000 komada protivtenkovskog oružja Ukrajini.

- Poslat ćemo još mnogo toga u narednih nekoliko dana, još 6.000 projektila i mnogo toga - rekao je britanski premijer.

Naglasio je da još postoji potreba da se učini više kada je riječ o ekonomskim sankcijama ruskom lideru Vladimiru Putinu.

- Možemo li učiniti više kako bismo ga spriječili da koristi svoje zlatne rezerve, naprimjer. Što veći pritisak vršimo sada, posebno na stvari poput zlata, vjerujem da brže možemo skratiti rat - rekao je Johnson.

Nova pomoć Kijevu koju je Velika Britanija objavila u četvrtak ujutro "uključuje 6.000 projektila, koji se sastoje od protivtenkovskog i visokoeksplozivnog oružja i 25 miliona funti (oko 33 miliona dolara) finansijske podrške za ukrajinsku vojsku", navodi se u saopćenju vlade.

Johnson je također rekao da je međunarodna zajednica suočena s izborom kada je u pitanju ukrajinska kriza.

- Možemo održati plamen slobode živim u Ukrajini ili rizikovati da se ugasi širom Evrope i svijeta - poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.