open-navfaktor-logo
search
Odluka suda u Londonu
Velika Britanija u roku od 10 dana izručuje Ivicu Todorića Hrvatskoj
Visoki sud u Londonu odbio je žalbu advokata Ivice Todorića, koji će biti izručen Hrvatskoj zbog optužbi za pronevjeru
25.10.2018. u 16:14
get url
text
Vesna i Ivica Todorić

Visoki sud u Londonu nije usvojio žalbu obrane na odluku o izručenju osnivača koncerna Agrokor Ivice Todorića Hrvatskoj, čime bi se njegovo izručenje Hrvatskoj prolongiralo, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvostepena odluka Visokog suda u Londonu današnjom je odlukom o izručenju Todorića Hrvatskoj postala pravomoćna, što znači da uskoro slijedi izručenje Hrvatskoj na osnovu evropskog  naloga za hapšenje.

Sudac Duncan Ouseley odbacio je kao neutemeljene navode novog Todorićevog advokata Jamesa Hinesa, koji je nastojao dokazati kako se protiv njegova branjenika Ivice Todorića u Hrvatskoj vodi politički proces. 

Također, odbačeno je Hinesovo dovođenje u pitanje hrvatskog naloga za hapšenje, iako je naglašavao da je nalog izdan tokom istrage, prije optužnice.

Todorićev advokat James Hines zatražio je na ročištu 6. septembra dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, s tvrdnjom kako odbrana ima nove dokaze. 

Prema uobičajenoj proceduri, koju je potvrdio hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Todorić bi trebao biti u Hrvatskoj za manje od deset dana.

Todorića hrvatsko pravosuđe traži zbog privrednog kriminala, lažiranja poslovnih izvještaja od 2006. godine na ovamo, zbog kojeg je Hrvatska vlada kreirala novi zakon prozvan "lex Agrokor" kako bi spasila koncern Agrokor od bankrota.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.