open-navfaktor-logo
search
Potpisala odluku
Velika Britanija: Ministrica unutrašnjih poslova Patel odobrila nalog za izručenje Assangea SAD-u
Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je u petak odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Juliana Assangea, suosnivača WikiLeaksa.
17.06.2022. u 12:09
get url
text

Sud u Velikoj Britaniji u aprilu je uputio nalog za izručenje ministrici Patel, potvrđujući da su američka uvjeravanja o tome kako će se prema Assangeu postupati dovoljna za ekstradiciju. Očekuje se da će Assangeov pravni tim uložiti žalbu protiv odluke Patel.

Britanski sud u Westminsteru izdao je krajem aprila službeni nalog za izručenje Assangea SAD-u kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Sud je odluku donio više od mjesec dana nakon što je odbijena žalba Assangea na odluku nižeg suda o njegovom izručenju SAD-u.

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljivanja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući dokaze o mogućim ratnim zločinima.

SAD je u decembru prošle godine dobio spor na britanskom Visokom sudu na prethodnu odluku da Assangea ne treba izručiti zbog stvarnog i "opresivnog" rizika od samoubistva.

Ako bude izručen SAD-u, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke Vlade i kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijalna višegodišnja zatvorska kazna.

Prošle godine Assange je izvučen iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je bio u utočištu duže od sedam godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.