open-navfaktor-logo
search
Fijakeristi u domovima
Velika aleja na Ilidži pusta i fijakeri na čekanju zbog koronavirusa
Posljednjih dana Velika aleja na Ilidži izgleda otužno. Tek rijetki prolaznici narušavaju tišinu na popularnom šetalištu koje je bez šetača i fijakera definitivno izgubilo svoju dušu.
09.04.2020. u 09:04
get url
text

Mnogi smatraju da ko se ne provoza starim fijakerom u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža, nije ni vidio no doživio Sarajevo na pravi način. Nažalost, to je posljednjih sedmica i nemoguće uraditi, a sve kao posljedicu pandemije koronavirusa. Fijakeristi dane provode u svojim domovima, vode računa o konjima koji će se, nadamo se, uskoro vratiti na staru stazu da uljepšavaju dane domaćim i turistima.

Porodica Mahmutović iz Butmira jedna je od onih koje već duže od jednog stoljeća čuvaju i prenose tradiciju starih fijakera, koji su u davnoj prošlosti bili glavno prijevozno sredstvo. Dženan Mahmutović, veliki zaljubljenik u konje i fijakere, ovaj posao je naslijedio od svog oca Emina, nastavivši tako porodični posao.

- Niko nam zvanično nije zabranio rad, ali smo svi svjesni da u ovoj situaciji kada nema turista, nemamo koga voziti. Nažalost, koronavirus je napravio nenadoknadivu štetu turizmu širom svijeta, a posljedice u Bosni i Hercegovini će se dugo vremena sanirati. Kada su u pitanju fijakeri na Ilidži, turisti su nama činili 90 posto posla. Ilidžu mi je teško zamisliti bez fijakera i vjerujem da će kada ovo sve prođe, oni ponovo biti zaštitni znak Velike aleje. Nas ima tridesetak i svima nam je zajedničko ljubav prema konjima i fijakerima. I ako ne bude puno posla kada sve ovo prođe, i dalje ćemo biti svaki dan na Velikoj aleji. Od fijakera se ne može živjeti. Nikada nismo tražili neku pomoć, a nadamo se da će i nas konačno neko pogledati i pomoći - kaže za Faktor Dženan Mahmutović koji dodaje da najviše posla imaju tokom jula i augusta.

Govori da je njegova porodica uvijek držala konje i da su uvijek bili na usluzi bh. društvu.

- I tokom agresije na BiH naše konje smo stavili na raspolaganje. Ja sam sa desetak godina za vrijeme agresije izvlačio drva na Igmanu. I sada stojimo na raspolaganju svima kojima možemo pomoći. Fijakeristi u Beču dostavljaju hranu ugroženim. Riječ je o dijelu austrijske prijestolnice u kojem se ne voze automobili. Pored konja imam i kombi, i njega rado stavljam na raspolaganje kome je potrebno - poručio je Mahmutović.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Ilidža #VreloBosne #Sarajevo

A post shared by Portal Faktor (@faktorba) on

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.