open-navfaktor-logo
search
Saradnja 15 zemalja
Velika akcija Interpola u Centralnoj i Južnoj Americi: Zaplijenjeno oružje i droga u vrijednosti od 5,7 milijardi dolara
Interpol je u utorak saopćio da je njegova velika akcija širom Centralne i Južne Amerike dovela do zapljene hiljada komada ilegalnog oružja i droge u vrijednosti od 5,7 milijardi dolara nakon saradnje 15 zemalja bez presedana, javlja Reuters.
18.04.2023. u 20:24
get url
text

Međunarodna policijska organizacija je dodala da su vlasti Centralne i Južne Amerike izvršile 14.260 hapšenja tokom "Operacije Trigger IX", sprovedene između 12. marta i 2. aprila.

- Činjenica da je operacija usmjerena na ilegalno vatreno oružje rezultirala tako velikim zapljenama droge dodatni je dokaz, ako je potrebno, da su ti zločini isprepleteni - naveo je u saopćenju generalni sekretar Interpola Juergen Stock.

U operaciji je pronađeno 8.263 komada ilegalnog vatrenog oružja i skoro 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tone sirovine za droge. Jedanaest ljudi je spašeno u Paragvaju kada su vlasti razbile lanac trgovine ljudima, saopćio je Interpol.

Navodi se da su organi za provođenje zakona prijavili porast nasilja u vezi s drogom u protekloj godini, podstaknut krijumčarenjem ilegalnog vatrenog oružja. Njihovo djelovanje također je otkrilo korupciju, prevaru, ekološki kriminal i terorističke aktivnosti.

U akciji su učestvovale Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.