open-navfaktor-logo
search
Jedan od najboljih ikad
Veličanstveni Federer u suzama se oprostio od tenisa, zaplakali i Nadal i Đoković
Roger Federer je u tenisu osvojio sve što se u ovom sportu može osvojiti, a veličanstvenu karijeru završio je igranjem u paru sa svojim dugogodišnjim velikim rivalom i prijateljem Rafaelom Nadalom na Laver Cupu u Londonu.
24.09.2022. u 09:17
get url
text

Federer i Rafael Nadal su odigrali meč protiv Amerikanaca Jacka Socka i Francesa Tiafoea, u kojem su poraženi sa 2:1 u setovima (4:6, 7:6, 11:9). Legendarni Švicarac nakon meča nije mogao skriti emocije.

Pred svojim rivalima, navijačima i porodicom, koja mu je bila podrška tokom impresivne karijere održao je emotivan govor, a na kraju je zaplakao. Suze nisu uspjeli zadržati ni Rafael Nadal ni Novak Đoković. Četrdesetjednogodišnji Federer ispraćen je kako zaslužuje jedan od najboljih tenisera svih vremena, nezaboravnim i neviđenim ovacijama.

Osvajač čak 20 Grand Slam titula zatražio je da odigra meč samo u parovima i to u obračunu reprezentacija Evrope i svijeta, a zbog činjenice da se još nije u potpunosti oporavio od povrede.

Podsjetimo, Federer je pretrpio tri operacije koljena i posljednji meč je odigrao na Wimbledonu prošle godine protiv Poljaka Huberta Hurkacza. Činilo se da je povreda iza njega i da je spreman da se vrati na teren, ali neposredno pred nastup na Laver Cupu bolovi su se vratili, tako da se morao odlučiti za prekid karijere.

Teško je nabrojati sve njegove uspjehe. Uz osvojenih 20 Grand Slam titula, šest godina završio je kao prvi igrač svijeta. Ispred njega su Rafael Nadal s 22 Grand Slam titule, te Novak Đoković koji ima 21. Ukupno je osvojio 103 ATP turnira, što je više od njegovih najvećih rivala Nadala i Đokovića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.