navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nezaboravan odmor

Veličanstvene planine: Ovo su najpopularnije destinacije za zimske sportove u Turskoj

Turske zime su uzbudljive kao i ljetni odmori na moru, pijesku i suncu. Prekrasan pogled, veličanstvene planine i nova skijaška infrastruktura pozivaju porodice na nezaboravan odmor uz zimske sportove i aktivnosti.

Objavljeno: 11.01.2023. u 18:19
get url
text

Snijegom prekriveni vrhovi u velikom dijelu Turske pretvaraju Anadoliju u očaravajuću destinaciju tokom zimskih mjeseci. Sezona je zimskih raspusta, a ovo su neki od najboljih vodećih skijališta u Turskoj; gdje porodice sa djecom mogu da uživaju na svježem zraku i u predivnom pejzažu.

 

Kartepe, Uludağ i Kartalkaya: "Bijeli putevi" Mramorne regije

Poznata ski destinacija u Boluu Kartalkaya nudi skijaški odmor sa jedinstvenim pogledom na planine Köroğlu, i pogodno okruženje za discipline poput alpskog i nordijskog skijanja sa svojim dobro održavanim ski stazama. Odmaralište uključuje dvije žičare, 14 ski liftova, četiri baby lifta i ukupno 38 staza ukupne dužine 50 kilometara. Kartalkaya je osim toga omiljena destinacija za ljubitelje snowboarda sa svoja dva sniježna parka.

Uludağ, u Bursi, je najviša planina zapadne Anadolije i kao jedan od najvažnijih centara zimskih sportova u Turskoj već dugi niz godina, dostupan je sopstvenim vozilom i žičarom. Skijalište privlači pažnju skijaškim stazama dužine od 1.750 do 2.543 metara, kao i sa osam žičara, sedam T-bar ski liftova i 13 različitih ski-staza, a gosti također mogu iznajmiti ski opremu i uzeti časove od iskusnih instruktora. Uludağ, sa stazama pogodnim za heli skijanje, snowboard, klizanje i biciklizam u podnožju planine, posebno je popularan vikendom zbog svoje blizine Istanbulu.

Okružen šumama lješnjaka, hrasta i kestena, Ski centar Kartepe je Istanbulu najbliža zimska destinacija. Ovaj centar u Kocaeliju ima četiri žičare, tri ski lifta sa sjedenjem i jedan ski lift. Dužina staza varira između 400 i 3.500 metara, dok debljina snijega u regionu varira između 80 i 200 cm.

 

Palandöken i Sarıkamış: Uživanje u zimskom odmoru u istočnoj Turskoj

Smještena u Erzurumu, u istočnoj Turskoj, planina Palandöken je omiljena destinacija za alpsko skijanje i snowboarding. Nudeći pristup žičarom, u skijaškom cetru Palandöken se nalazi najduža ski staza u Turskoj. Regija je popularna među profesionalnim skijašima zbog praškastog snijega i strmih padina. Centar ima devet žičara kapaciteta za prijevoz 8.100 skijaša, od kojih su pet ski liftova za sjedenje, žičare koje opslužuju svih 22 staze na različitim padinama. S obzirom da su staze osvijetljene, posjetitelji mogu uživati i u noćnom skijanju.

Ski centar Sarıkamış, koji se nalazi u Karsu, na najistočnoj tački Turske, poziva posejtioce na nezaboravan zimski odmor na nadmorskoj visini od 2.100 - 2.634 metara. Centar, koji ima dvije pokretne trake, ima ukupno sedam ski staza. Prosječna debljina snijega u skijaškom centru Sarıkamış, koji ima isti kvalitet snijega kao i Alpe, iznosi 1,5 metara. Dok borave u Sarıkamışu, posjetitelji mogu da vide i Çıldır, jezero prekriveno ledom, još jedno poznato zimsko odredište u Turskoj, Ani, drevni grad i kao i sjajne primjere baltičke arhitekture u centru grada.

 

Mount Erciyes: U srcu Anadolije

Planina Erciyes, najviši vrh centralne Anadolije, nalazi se u Kajseriju, u blizini magične regije Kapadokije. Erciyes, do kojeg se lako stiže iz mnogih dijelova svijeta zahvaljujući blizini nekoliko aerodroma, privlači pažnju svojim infrastrukturom opremljenom najnovijom tehnologijom po međunarodnim standardima. Objekti, koji opodržavaju kapacitet od 26.750 ljudi na sat, nude posjetiocima priliku da istraže prirodu Erciyesa na jedinstven način. Žičare ili gondole omogućavaju prijevoz između objekata, pružajući udobno iskustvo putovanja u zatvorenom prostoru. Također, svojim odličnim vremenskim uslovima, Erciyes nudi okruženje za skijanje na svim nivoima sa 41 ski stazom različitih nivoa težine. Dok ste u Erciyesu, možete posjetiti i bajkovitu zimsku destinaciju Kapadokiju, boraviti u pećinskim hotelima i istražiti podzemne gradove regije.

Planina Davraz i Saklıkent: Sniježni vrhovi na toplom Mediteranu

Vjerovali ili ne, mediteranska regija, omiljena destinacija za ljetni odmor, također nudi i vrhunski zimski odmor. Planina Davraz, koja se nadvija nad Ispartom, sjeverno od Mediterana, privlači skijaše svih nivoa sa debljinom snijega od 50 do 250 cm. Sa dvije žičare za sjedenje, jednim T-bar ski liftom i dvije dječije žičare, objekat skijašima garantuje adrenalinska iskustva sa prekrasnim pogledom na jezero Eğirdir.

Smješten u Antaliji, biseru turske rivijere, Saklıkent je među rijetkim destinacijama na kojima se istovremeno može uživati u skijanju i plivanju. Na samo 50 kilometara od centra grada, kanjon ima jedinstvenu stazu za šetnju pogodnu tokom cijele godine, dok ljubitelje snijega privlači laganim i srednjim stazama za skijanje, sa debljinom snijega od oko 0,5-1 metar i sa dva T-bar ski lifta.

Skijalište Ovit: Zimski odmor u jedinstvenoj prirodi Crnog mora

Ski centar Ovit, u podnožju planine Kačkar, čudo prirode u crnomorskoj regiji, nedavno je postao središte zimskog turizma. Centar, prekriven snijegom šest mjeseci godišnje, dobije 15-30 metara sniježnih padavina godišnje. Boraveći u novim smještajnim objektima, na vrhovima ove popularne zimske destinacije, na 2.640 metara nadmorske visine, posjetitelji mogu da posmatraju prirodu u okruženju ili da uživaju u zimskim aktivnostima i sportovima. Ovit je također na radaru profesionalnih sportista i avanturističkih entuzijasta sa svojim povoljnim okruženjem za snowboard i heli skijanje van ski staza.