open-navfaktor-logo
search
Slučaj Pecara
Veličanje ratnog zločinca zabrinulo i Širokobriježane
Neovisno šta misle o tome, članovi uprave su zabrinuti zbog činjenice da brojne novčane kazne i zatvorene tribine ubrzano prazne klupsku kasu
02.12.2019. u 13:46
get url
text

Novi incident na Pecari, nedjeljno veličanje presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka na utakmici 18. kola Premijer lige BiH u fudbalu Široki Brijeg – Zvijezda 09 4:0 i danas je top tema u našoj javnosti. Meč je bio prekinut na zahtjev sudije Sabrije Topalovića koji je zahtijevao da se sporna fotografija i transparent uklone s tribine.

- Živio sam časno, izdale me jude, vašu optužnice ne prihvaćam, časni sude - pisalo je na transparentu Škripara uz fotografiju zločinca Praljka, koji je pravomoćno osuđen u Haškom sudu za ratne zločine na 20 godina zatvora, a prilikom izricanja presude popio je otrov.

Tako su po ko zna koji put navijači domaćeg tima Škripari napravili su skandal na tribinama.

Prije dva mjeseca duel Širokog i Sarajeva bio je prekinut zbog divljanja domaćih navijača. Uslijedlia je novčana kazna i suspenzija stadiona. U maju 2017. godine isti stadion, isti rivali, ovaj put u finalu Kupa Bosne i Hercegovine, isti nacionalistički folklor.

Zviždalo se državnoj himni, skandiralo "Za dom spremni". Epilog - Široki Brijeg je bio kažnjen sa 25.000 KM i tri utakmice bez prisustva publike. Nekoliko mjeseci kasnije, u novembru, Škripari su na tribinama postavili fotografije osuđene šestorke HVO-a među kojima je bio i Praljak.

U novembru 2010. na Pecari je istaknuta zastava nacističke Njemačke (svastika), godinu prije na ulicama Širokog Brijega brutalno je likvidiran navijač Sarajeva Vedran Puljić, a za ovaj zločin niko nije odgovarao. 

Naravno, izgredi se dešavaju i na većini ostalih stadiona u BiH, ali Pecara nerijetko bude u centru pažnje zbog glorifikovanja ratnih zločinaca i fašizma. Upravo zbog toga, kako saznaje Faktor, rukovodstvo Širokog Brijega održat će vanrednu sjednicu, a povod su posljednja dešavanja na tribinama. Neovisno šta misle o tome, članovi uprave su zabrinuti zbog činjenice da  brojne novčane kazne i zatvorene tribine ubrzano prazne klupsku kasu.

Javnost čeka i stav Disciplinske komisije Fudbalskog saveza BiH. Prema našim informacijama, eventualne sankcije (spekuliše se da bi  novčana kazna mogla biti 10.000 KM) zbog novog slučaja na Pecari neće biti izrečene u ovoj sedmici.

- Najranije u četvrtak ili petak možemo održati sjednicu, mada mislim da će se ona prije održati u utorak, 10. decembra. Naravno, ne mogu prejudicirati kakva će biti odluka. U svakom slučaju, sudija Topalović je odradio posao prema zvaničnim propisima - kazao je Josip Roso, predsjednik DK FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.