open-navfaktor-logo
search
Mostarci u Evropi
Veležu sve, Sarajevu ništa: Rođeni osvojili prvi trofej u nezavisnoj BiH
Fudbaleri Veleža osvojili su Kup Bosne i Hercegovine za sezonu 2021/22. nakon što su u finalnom meču u Zenici savladali Sarajevo.
19.05.2022. u 21:04
get url
text

Dvoboj odigran pred blizu 10.000 navijača na stadionu Bilino polje u Zenici završen je bez pogodaka, a o trofeju je odlučivala penal - drama.

Fudbaleri Veleža utakmicu su otvorili s nekoliko vezanih grešaka u odbrani, što Bordo tim nije iskoristio, a prilika je i to izglednih bilo.

Već u trećoj minuti Kapić sa 18 metara šutira tik pored gola Veleža.

Samo minut poslije pogriješili su defanzivci Veleža, lopta je došla do Varešanviča, koji asistirao Hebiboviću, ali i on je neprecizan.

Golman Veleža Jovičić u 16. minuti zaustavio je pokupaj Mujakića, a u 32. minuti lopta je plesala po petercu Veleža, a Rođeni su se nekako uspjeli odbraniti sjajnom intervencijom Ćosića.

Drugi dio bio je manje sadržajan, a kako je vrijeme curilo, dva tima sve teže su kretala u neke ofanzivne akciije i sve više pažnje posvećivalo se odbrani svoje mreže.

U 64. minuti zaprijetili su Mostarci. Ovčina je pobjegao svojim čuvarima i nakon centaršuta glavom poslao loptu pored gola.

{$galerijaFotografija}

Uzvratilo je Sarajevo dvije minute nakon toga. Ahmetović je šutirao u padu, a golman Veleža uspio je odbraniti njegov udarac.

Dejanović je u 89. minuti pobjegao odbrani Sarajeva, ušao u šesnaesterac, ali očajno je šutirao.

Sarajevo je u 90. minuti ostalo s igračem manje nakon što je drugi žuti karton dobio Šabanović, ali sudija Peljto ubrzo je poslije toga odsvirao kraj, tako se brojčana nadmoć Rođenih nije osjetila.

S obzirom na to da se u finalnom meču ne igraju produžeci, fudbaleri su pristupili izvođenju penala.

Vrijedi istaknuti da je trener Veleža, kada je postalo jasno da će penali odlučiti finale, iz igre povukao golmana Jovičića, a među stative poslao čuvara mreže Bogdanovića. Bio je to, ispostavit će se, potez vrijedan trofeja.

U prvoj seriji precizni su bili Suljić i Ovčina. U drugoj seriji penal je promašio Varešanović, kod Veleža je precizan bio Haskić.  Šećerović je otvorio treću seriju pogotkom izjednačivši na 2:2, a udarac Zvonića zaustavio je Dizdarević.

Bogdanović je na startu četvrte serije zaustavio Oremuša, a Pršeš je bio siguran i vratio Veležu prednost na 3:2.

U petoj seriji je Bodul izjednačio na 3:3, a Brandao pogodio za pobjedu Rođenih.

{$galerijaFotografija}

Ekipa Veleža igrala je prvo finale Kupa BiH i stigla do prvog trofeja od nezavisnosti naše države. Rođeni su izborili drugo pretkolo Konferencijske lige, a Sarajevo ovog ljeta neće igrati evropske utakmice.

Pobjedniku Kupa BiH pripada i nagrada od 30.000 KM od Fudbalskog saveza BiH, a poraženom finalisti 20.000 KM.

Fk Sarajevo - Fk Velež , Finale Kupa, 18.05.2022.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.