open-navfaktor-logo
search
Legionari
Veležov transfer odjeknuo: U Premijer ligi BiH igraju Argentinci, Brazilci, Nigerijci, Ganci, Rusi
Odavno jedan transfer u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nije izvazvao više pažnje kao dolazak Raphaela Lea'ija u Velež.
02.02.2023. u 21:14
get url
text

O dolasku momka sa Solomonskih Otoka u mostarski tim izvijestila je i ugledna španska Marca.

Razlog? Ovaj devetogodišnjak postao je prvi fudbaler sa Solomonskih Otoka koji je potpisao profesionalni ugovor u Evropi. Tako će se njegovi nastupi u BiH s posebnom pažnjom pratiti u ovoj maloj okeanskoj državi.

Tržište transfera u Premijer ligi BiH uglavnom je siromašno. Igrači iz sezone u sezonu mijenjaju dres jednog za dres drugog kluba i u suštini ništa se ne mijenja. A kvalitet fudbala stoji u mjestu ili nazaduje. Dokazuju to i rezultati premijerligaša na eurosceni.

No čini se da polako, koliko im to dopušta finansijska situacija, bh. timovi traže pojačanja van naše zemlje, ali i regiona.

Tako je Sarajevo ove zime u svlačionicu dovelo Renana Oliveiru (Brazil), Francisa Kyeremeha (Gana), Giorgija Guliashvilija (Gruzija). Ukupno je u svlačionici Sarajeva devet "legionara". Musa Muhammed predstavlja Nigeriju, Daniel Avramovski Sjevernu Makedoniju, Ilija Martinović Crnu Goru, a Ivan Ikić, Frane Čirjak i Ivan Borna Jelić-Balta imaju hrvatske pasoše.

Najviše igrača koji se smatraju strancima u Premijer ligi BiH ima iz Hrvatske (48) i Srbije (25).

Prema podacima portala Transfermarkt, u bh. eliti igraju četiri Brazilca, tri Makedonca, tri Crnogorca, po dvojica Švicaraca, Austrijanaca i Ganaca.

Po jednog predstavnika imaju Gruzija, Albanija, Nigerija, Mali, Francuska, Solomonski Otoci, Argentina, Burkina Faso, Slovenija i Rusija.

Nastupi stranaca u Premijer ligi BiH regulisani su pravilnikom o takmičenju koji kaže da klub može imati neograničen broj stranih državljana, ali da ih u zapisniku tokom meča može biti maksimalno pet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.