Pobjednik Kupa BiH će osim trofej automatski izboriti i drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Branilac naslova iz prošle sezone, FK Sarajevo je do sada sedam puta osvajao Kup BiH po čemu je rekorder, dok Velež po prvi put u nezavisnoj državi igra finale najmasovnijeg fudbalskog takmičenja.

U taboru Rođenih vlada fenomenalna atmosfera i svi su duboko uvjereni da Velež može osvojiti prvi trofej nakon 1986. godine.

Velež je 14. maja prije 36 godina u Beogradu pred 40 hiljada navijača pobijedio Dinamo sa 3:1 koji je sa klupe predvodio Miroslav Ćiro Blažević.

Igrač utakmice bio je dvostruki strijelac Nenad Ćeća Bijedić, dok se u listu strijelaca upisao i Predrag Jurić. Jedini gol za Dinamo postigao je Mlinarić.

Rođeni su u to vrijeme igrali možda i najljepši fudbal u Jugoslaviji i velika je sportska nepravda što se ta generacija nije okitila naslovom prvaka države. Napad Veleža u to vrijeme bio je prava noćna mora za sve odbrane. Sejo Kajtaz sa jedne, Semir Tuce sa druge strane, a u sredini napada Predrag Jurić radili su dar-mar. 

Mostarci su svojim herojima priredili veličanstven doček na stadionu Pod Bijelim brijegom, gdje je prisustvovalo preko 20 hiljada navijača.

Trener Rođenih Feđa Dudić je u najavi susreta istakao da njegovi izabranici imaju veliki motiv za večerašnje finale.

- Sarajevo jeste iskusnije, ali prošla sezona daje nam puno optimizma. Dobili smo na samopouzdanju u evropskim utakmicama. Situacija u ekipi je jako dobra. Bit će idealni uslovi za igru i očekujem spektakl. Po meni je Sarajevo pod većim pritiskom jer stalno igraju Evropu, imaju veći budžet, a naš motiv mora biti već, jer imamo priliku da osvojimo prvi trofej nakon rata. Šanse su 50-50, jer u jednoj utakmici je sve otvoreno - rekao je trener Veleža Feđa Dudić.

Da li će Velež prekinuti post dug 36 godina, ili će Sarajevo odbraniti trofej te osmi put osvojiti Kup BiH, saznat ćemo večeras.