open-navfaktor-logo
search
Odlazak legende
Velež se oprostio od Gerda Mullera i podsjetio kako mu je Enver Marić odbranio penal
Gerd Muller, jedan od najboljih fudbalera svih vremena, preminuo je u 75. godini.
15.08.2021. u 14:38
get url
text

Od legendarnog fudbalera oprostio se i mostarski Velež, koji je podsjetio kako je Enver Marić, legenda Rođenih i bh. fudbala, odbranio penal slavnom napadaču iz Njemačke.  

VEZANI TEKST - Preminuo Gerd Muller, apsolutni rekorder njemačke Bundeslige

- Njemački golgeter postigao je nevjerojatnih 566 golova u 607 prvenstvenih utakmica za minhenski Bayern i postavio neviđen rekord od 365 golova u Bundesligi. 

Također je sedam puta osigurao titulu najboljeg strijelca njemačke elite. Za njemačku reprezentaciju postigao je 68 golova u 62 utakmice.

Četiri puta bio je prvak Njemačke i četiri puta osvajač Kupa DFB-a. S reprezentacijom je postao evropski prvak 1972. i svjetski prvak 1974. godine, postigavši ​​pobjednički pogodak u finalu u Munchenu protiv Nizozemske.

Našim starijim ljubiteljima fudbala ostalo je u sjećanju kada je Enver Marić odbranio penal Mulleru 1973. godine, kada je Jugoslavija slavila minimalnu pobjedu na Olimpijskom stadionu u Munchenu. Zbogom legendo - poručili su iz Veleža. 

Podsjetimo, meč između Zapadne Njemačke i Jugoslavije odigran je 9. maja 1973. godine, a Plavi su slavili 1:0 golom još jednog Rođenih. Strijelac je bio Duško Bajević iz jedanaesterca u 76. minuti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.