open-navfaktor-logo
search
Premijer liga
Velež poslije skoro četiri godine gostuje na Koševu, Željo i Borac u Hercegovini
Bordo tim je uz Željezničar jedina neporažena ekipa, a za gradskim rivalom trenutno zaostaje jedan bod, no odigrao je i susret manje
24.08.2019. u 08:06
get url
text

Najbolji bosanskohercegovački klubovi prošle sedmice okončali su svoje nastupe u Evropi nakon što su Sarajevo i Zrinjski eliminisani u trećem pretkolu Evropske lige.

Utakmice Radnik - Mladost i Čelik - Tuzla City, koje počinju od 17 sati, otvorit će šesto kolo Premijer lige BiH. Bijeljinci su u najslabijoj seriji, a poslije tri vezana poraza nalaze se tek na pretposljednjoj poziciji PLBiH sa samo tri osvojena boda. Gostovanje Mladosti mogla bi biti idealna prilika za sastav Mladena Žižovića za izlazak iz rezultatske krize, no sigurno da će se i gostim pitati nešto na meču koji direktno prenosi Arena Sport.

Nakon poraza od Željezničara i remija sa Sarajevom, Čelik će u duelu protiv trećeplasiranog Tuzla Cityja tražiti prvu ovosezonsku pobjedu pred domaćom publikom. No, najefikasniji tim lige (osam golova) bit će sve osim lagan zalogaj za izabranike Hasana Ozera.

Aktuelni prvak Sarajevo će u šestoj rundi domaćeg šampionata, poslije skoro četiri godine, na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" ugostiti Velež. Bordo tim je uz Željezničar jedina neporažena ekipa, a za gradskim rivalom trenutno zaostaje jedan bod, no odigrao je i susret manje. Šef stručnog štaba Sarajeva Husref Musemić prihvatio je ulogu favorita u 126. međusobnom okršaju dva tima (47 pobjede Sarajeva, 43, pobjede Veleža, 35 remija) koji počinje od 18 sati uz direktan prijenos na MojaTV.

- Želimo osvojiti tri boda, Velež je sasvim drugi tim s novim trenerom i nova tri-četiri igrača i to su pokazali u prethodna dva kola. Vjerovatno su dobili samopouzdanje, no mi u utakmicu ulazimo kao favoriti i od toga ne bježimo - naglasio je Musemić.

Iskusni stručnjak nije bez razloga pohvalio mlađeg kolegu Feđu Dudić, pod čijim vođstvom je Velež prošlog vikenda upisao prvu pobjedu u ovoj sezoni.

- Sarajevu nedostaje četiri-pet igrača koji bi sigurno bili u prvoj postavi i tu vidim našu šansu. Igrat ćemo otvoreno, tražit ćemo i pobjedu ako se za to ukaže prilika. Analizirali smo protivnika, znamo odakle nam prijeti najveća opasnost i probat ćemo ih neutralisati - kazao je mladi strateg čiji tim je u proteklom kolu u Vrapčićima s 1:0 savladao Široki Brijeg.

Zanimljivo će biti upravo i u Širokom Brijegu, gdje će ekipa Denisa Ćorića poslije poraza od Veleža dočekati Željezničar. Širokobriježani su jedan od rijetkih ekipa s kojima najtrofejniji bh. klub ima negativan međusobni omjer. U dosadašnjih 56 duela Široki je slavio 23, a Plavih 19 puta, dok je 14 utakmica završeno bez pobjednika.

Amar Osim u susretu koji od 20 sati (MojaTV) počinje na Pecari navjerovatnije neće moći računati na usluge nekadašnjeg reprezentativca Ermina Zeca, dok je nekadašnji fudbaler tim s Grbavice Josip Kvesić jedini upitan za današnji duel u sastavu Širokog Brijega.

Od 20 sati u Hercegovini će se igrati još jedan zanimljiv duel, a viceprvak Zrinjski ugostit će Borca. Trener Banjalučana Branislav Krunić imat će popriličnih problema oko sastavljana ekipe za današnji meč s obzirom na to da su roviti Bosančić, Runić, Janičić, ali i Dujaković.

- Očekuje nas ekipa koja je u prethodne četiri sezone tri puta bila prvak države. U Evropi su pokazali da su dobra ekipa, izbacili su Utrecht. To je vjerovatno razlog njihovog slabijeg starta u prvenstvu. Ipak, evropska epizoda je iza njih i sigurno da je da će nas dočekati spremni i motivisani - kazao je Krunić.

Da strateg Borca zna o čemu govori potvrđuje i izjava Harija Vukasa. Trener Plemića pred današnji meč jasno je apostrofirao kako se on i njegovi fudbaleri okreću domaćim takmičenjima.

- Pred nama je imperativ pobjede. Bilo bi to dobro da bude uz dobru i kvalitetnu igru. Svjestan sam odgovornosti i šta rezultat znači i ne bježim od toga. Na sve moguće načine na treningu pokušavam prenijeti pobjednički mentalitet na igrače -rekao je hrvatski stručnjak na klupi viceprvaka.

Prijenos utakmice sa stadiona Pod Bijelim brijegom realizovat će BHT1.

Premijer liga, 6. kolo:
Čelik - Tuzla City (17 sati)
Radnik - Mladost (17) / Arena Sport
Sarajevo - Velež (18) / MojaTV
Sloboda – Zvijezda 09 (19)
Široki Brijeg - Željezničar (20) / MojaTV
Zrinjski - Borac (20) / BHT1

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.