open-navfaktor-logo
search
Premijer liga
Velež pobjedom na Grbavici promovisao Sarajevo u jesenjeg prvaka
Velež pobjedom od 2:0 utišao euforiju koja je na Grbavici vladala nakon trijumfa u gradskom derbiju, a Željinog ljutog rivala promovisao u prvaka jesenjeg dijela PLBiH
07.12.2019. u 17:52
get url
text

Željezničar je od prve minute krenuo dosta ofanzivno ka golu protivnika, a poslije 20-ak sekundi Plavi su već izborili prvi korner. Ipak, iz ovo prekida, domaći tim nije uspio ozbiljno ugroziti gol gostiju.

U desetoj minuti Enes Sipović je bio najviši u skoku, no njegov udarac glavom otišao je malo iznad prečke gola Adnana Bobića.

Za razliku od Željezničara, Velež je svoj prvi korner na utakmici pretvorio u pogodak. Lopta je poslije ubačaja s lijeve strane stigla do Nusmira Fajića, a iskusni napadač gostiju sa svega nekoliko metara loptu je pospremio u mrežu iza leđa Vedrana Kjosevskog.

Samo dvije minute nakon što je Velež poveo, fudbaleri domaćeg tima imali su sjajnu priliku. Veznjak Plavih Damir Sadiković odlično je šutirao iz slobodnog udarca, no još ljepšom paradom Adnan Bobić je spasio svoj pogodak. U nastavku je gostujući čuvar mreže zaustavio još jedan silovit udarac Sadikovića.

Novu priliku veznjak Željezničara imao je u 29. minuti. Ovoga puta je nešto slabije šutirao iz slobodnog udarca, pa Bobić nije morao ni da reaguje.

U finišu prvog dijela pokušali su Mehmed Alispahić i Mladen Veselinović, ali su njihovi udarci bili neprecizni, dok je šut glavom Sulejmana Krpića u sudijskoj nadoknadi ukrotio Bobić.

Iako je Željo imao mngoo više loptu u svom posjetu, na igri Plavih itekako se osjetilo odsustvo Semira Štilića, najboljeg pojedinca gradskog derbija iz prošlog kola.

{$galerijaFotografija}

Već na poluvremenu Osim je napravio prvu izmjenu. Iskusnog Jadranka Bogičevića zamijenio je mladi Sedad Subašić, a mjesto stopera zauzeo je Damir Sadiković.

Plavi su i u nastavku susreta imali više loptu u svom posjedu, no nisu je uspijevali na pravi način materijalizovati.

Kazna je uslijedila u 68. minuti kada je Velež iz druge ozbiljnije prilike na večerašenjem meču postigao drugi gol. Strijelac je bio Ćivić.

Rezultat se do kraja susreta nije mijenjao, iako su Plavi sve karte bacili u napad, no ostalo je 0:2. Velež je ovom pobjedom tako utišao euforiju koja je na Grbavici vladala nakon trijumfa u gradskom derbiju, a Željinog ljutog rivala promovisao u prvaka jesenjeg dijela Premijer lige.

Zanimljivo da je ovo bila prva pobjeda Veleža na Grbavici još od 1988. godine, kada su golom Gudelja slavili s 1:0.

Željezničar - Velež 07.12.2019.
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.