open-navfaktor-logo
search
Pobjeda poslije 33 godine
Velež nakon preokreta savladao Coleraine, Brandao pogađao "sa kreča"
Fudbaleri Veleža savladali su Coleraine iz Sjeverne Irske s 2:1 u prvoj utakmici prvog pretkola Konferencijske lige, a dvostruki fudbalski, a Rođeni su slavili slavili nakon preokreta zahvaljujući penalima koje je sigurno realizovao Brandao.
08.07.2021. u 22:24
get url
text

VEZANI TEKST - Korteo navijača Veleža na ulicama Sarajeva, Grbavica obojena u crveno dočekuje Coleraine

Prvi nastup Rođenih u Evropi poslije 33 godine nije najbolje počeo za ekipu Feđe Dudića jer je u devetoj minuti Coleraine stigao do prednosti. Ben Doherty je pogodio sa preko 20 metara i tako iskoristio jednu od rijetkih gređaka fudbalera Veleža u prvom poluvremenu.

Mostarci su bili ti koji su dominirali u prvom dijelu, stvarali pritisak i šanse, no rezultat se nije mijenjao, a najbliže tome bio je Nemanja Anđušić u 14. minuti susreta.

Svoj udarac je oprobao i Samir Radovac, no udarac veznjaka Veleža iz 31. minute sa ivice šesnaesterca otišao je preko gola.

VEZANI TEKST - Rođene u svlačionici dočekala zanimljiva poruka

Četiri minute kasnije Mehmed Ćosić je šutirao, lopta je u ruku pogodila jednog od gostujućih fudbalera. Glavni sudija iz Turske Abdulkadir Bitigen pokazao je na bijelu tačku, a siguran izvođač za 1:1 bio je Brandao.

Nakon oštrog starta na drugom u samom finišu prvog poluvremena i žutog kartona za Denisa Zvonića, Dudić je već na poluvremenu svog kapitena ostavio u svlačionici, a umjesto njega i Dine Hasanovića u igru su ušli Tarik Isić i Omar Pršeš.

Drugo poluvrijeme počelo je s dalekometnim udarcima Zeljkovića, kasnije i Isića, a svoj šutm oprobao je i Edo Vehabović koji je u 58. minuti zamijenio Anđušića.

{$galerijaFotografija}

Upravo je Vehabović sedam minuta kasnije izborio drugi penal za Rođene. Veznjak Veleža je šutirao, a loptu je na putu ka golu u svom šesnastercu zaustavio Kane. Turski arbitar je ponovo pokazao na bijelu tačku, a zatim i crveni karton defanzivcu gostiju. Brandao je ponovo bio siguran. Brazilca je već u narendoj minuti zamijenio Georgijević.

Rođeni su i u nastavku meča napadali, no rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, pa će Dudićevi izabranici na revanš za sedam dana "ponijeti" samo jedan gol prednosti.

Prvoj evropskoj pobjedi Veleža poslije 33 godine u prilog ide i ukidanje pravila gola u gostima, što bi im trebalo olakšati posao da izbore meč sa grčkim AEK-om.

Velež - Coleraine 2:1 08. 7. 2021.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.