open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Velež favorit na Grbavici, Tuzla City će pokušati iznenaditi AZ Alkmaar
Velež i Tuzla City večeras igraju svoje prve mečeve drugog pretkola Konferencijske lige.
21.07.2022. u 08:10
get url
text

Rođeni na Grbavici sa početkom od 20:30 sati dočekuju ekipu Hamrun Spartans sa Malte.

Maltežani su u prvom pretkolu iznenađujuće izbacili armenski Alashkert.

- Očekujem da budemo bolji nego što smo bili u prvom poluvremenu prvog kola Premijer lige BiH, što bi definitivno bili poželjno. Očekujem dobar ambijent, bolji teren nego što su bili ovi na kojima smo do sada igrali. I očekujem da ekipa pokaže sličan način igre i motivaciju, angažman, kao što je to bio slučaj prošle godine. O Evropi pričam.

Ako budemo blizu na tom tragu, imamo šansi da se u dvomeču nečemu nadamo. Dvomeč se igra, a vidim provlače se priče da se treba sve riješiti u prvom meču. Opet ponavljam, igraju se dva meča. Bio bih zadovoljan svakim rezultatom koji nam omogućava da u drugu utakmicu uđemo komotnije - rekao je između ostalog u najavi ovog meča trener Veleža Amar Osim.

Ovaj meč imat će posebno važnost za stratega Veleža jer će prvi put u jednoj evropskoj utakmici voditi ekipu na stadionu Grbavica.

Naime, Osim je najtrofejniji trener u BiH, a sve trofeje osvojio je na klupi sarajevskog Željezničar. Pet puta je bio prvak, četiri puta osvajač Kupa naše zemlje (ima osvojen i jedan Kup sa JEF Unitedom u Japanu).

Prema podacima sa Transfermarkta, na klupi Plavih, u službenim utakmicama, sjedio je 235 puta, ostvarivši 131 pobjedu, 49 remija i 55 poraza. Od toga, u Evropi je vodio Želju 21 puta.

No Plavi nijednu od tih utakmica nisu odigrali na Grbavici jer Željin stadion nije imao uvjete da ugosti neko od UEFA takmičenja.

Susret sa stadiona Grbavica moći ćete pratiti u direktnom TV prijenosu na kanalu Arena Sport.

U istom terminu Tuzla City ima teško gostovanje u Nizozemskoj kod ekipe AZ Alkmaara.

Tuzlaci su u prvom pretkolu izbacili Tre Penne iz San Marina sa ukupnih 8:0 (2:0, 6:0), dok su Nizozemci izborili direktan plasman u drugo pretkolo.

Nizozemci su veliki favoriti u duelu sa predstavnikom BiH, ali trener Tuzlaka Dragan Jović je optimista.

- Utakmicu sa AZ Alkmaarom dočekujemo u dobrom raspoloženju. Svi igrači koji su u kadru tu su, nema bolesnih ni povrijeđenih. Tako da sa umjerenim optimizmom čekamo utakmicu. Igramo sa jednom odličnom ekipom, najboljom koja nas je mogla zapasti u drugom pretkolu. Međutim, mi ćemo sa samopouzdanjem i hrabro izaći na ovu utakmicu, odigrati kvalitetno i nadam se ostaviti prostora da u uzvratu na Grbavici izborimo prolaz u treće pretkolo - kazao je Jović.

AZ Alkmaar je prošle sezone nastupao u Konferencijskoj ligi te je ispao nakon grupne faze, a sada im je cilj da izbore grupnu fazu ovog takmičenja.

- Bosanska liga nije liga koja nam svima bode oči. Gledao sam snimke utakmica Tuzle, a član stručnog štaba bio je prisutan na utakmici Tre Penne - Tuzla City u prethodnoj rundi kvalifikacija. City je s lakoćom slavio i u San Marinu (2:0) i kod kuće (6:0). Čekas nas težak posao - rekao je Pascal Jansen, trener Nizozemaca.

Revanš-mečevi na programu su za sedam dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.