Švedska traži zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s arakanskim muslimanima

objavljeno: 07.02.2018. u 11:51

Švedska je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) tražila novo zasjedanje o položaju muslimana u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).  

Ministrica vanjskih poslova te zemlje Margot Wallstrom na društvenoj mreži Facebook napisala je: "Švedska je od Vijeća sigurnosti UN-a tražila novu sjednicu o posljednjim dešavanjima u Mijanmaru".

Potvrdila je i da će fokus sjednice, koja će biti održana u najkraćem vremenskom periodu, biti situacija u vezi s izbjeglicama iz Mijanmara kao i njihov povratak kućama.

Wallstrom je istakla da Švedska aktivno radi na privlačenju pažnje na Mijanmar u kojem su Rohingye već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja koje u Arakanu provodi mijanmarska vojska i budistički militanti.

Prema podacima "Ljekara bez granica", od 25. augusta ubijeno je 6.700 muslimana. Do sada je u susjedni Bangladeš, u regiju Cox’s Bazar, izbjeglo više od 650.000 izbjeglica. Računajući i izbjegle u ranijem periodu, u toj bangladeškoj regiji trenutno živi oko 900.000 arakanskih muslimana.

Prema podacima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji se baziraju na satelitskim snimcima, u regiji je zapaljeno oko 350 muslimanskih sela.