open-navfaktor-logo
search
Problem vojnih penzionera
Veću penziju ima onaj ko nije radio od onoga ko jeste
Zbrku je napravio "Helezov zakon", donesen za vrijeme SDP-ovog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza
06.09.2018. u 14:52
get url
text
Edvad Mustafičić, Nihad Šehović, vojni penzioneri

Pukovnik Nihad Šehović, nakon rata u kojem je bio komandant brigade zaposlen je u Vojsku FBiH, a u starosnu penziju otišao je 2004. godine. Tokom vojne karijere u Fond PIO uplatio je oko 48.000 maraka na osnovu čega mu se isplaćuje penzija od 810 maraka. Da kojim slučajem nije imao nikakvog staža osim ratnog i da u Fond PIO nije uplatio ni marku, sada bi imao penziju u iznosu od 1.350 maraka.

Ovo je apsurd na koji su danas na press konferenciji u Tuzli ukazali predstavnici Udruženja penzionera vojnih osiguranika (UPVO) Tuzlanskog kantona. Zbrku je napravio "Helezov zakon", donesen za vrijeme SDP-ovog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza. Suština problema je, tvrde oni, to što je oko 3.000 profesionalnih vojnika na području FBiH, koji su penziju stekli nakon rata na osnovu radnog odnosa i staža, po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno oslobodilačkog rata, svrstano u kategoriju demobilisanih boraca.

Uredbe Vlade FBiH

- Mi smo u registru primatelja boračkih sredstava i iz budžeta FBiH isplaćuje se pola naše penzije. Penzija je stečeno pravo i mi smo je stekli na osnovi staža i uplaćenih diprinosa u Fond PIO, stoga je apsurdno da se naša penzija isplaćuje iz budžeta kao neka privilegija - kaže Nihad Šehović, inače predsjednik Skupštine Udruženja penzionera vojnih osiguranika TK.

Osiguranici VOjske FBiH do donošenja Zakona o službi u VFBIH poenzionisani su na osnovu dvije uredbe Vlade FBiH, koje su imale zakonsku snagu. Problem je nastao, tvrde u Udruženju vojnih penzionera, kada je Fond PIO, 2013. godine, promijenio njihova pravosnažna rješenja o penzionisanju i zamijenio ih privremenim, a sve na osnovu Zakona o prijevremenom penzionisanju branitelja.

- Sve ovo urađeno je bez naše saglasnosti, a na taj način nam je ukinut status penzionera vojnog osiguranika i postali smo korisnici prava na penziju u statusu demobilisanog borca - kaže Edvad Mustafičić, predsjednik UPVO TK.

Penzija prije i poslije

Zakon o službi u Vojsci Federacije BiH usvojen je u julu 2004. godine i svi koji su penzionisani nakon toga dobili su penzije na osnovu Zakona o PIO. Oni koji su penzionisani po dvije uredbe Vlade FBiH donesene prije jula 2004. godine, sada se tretiraju po Zakonu o penzionisanju demobilisanih boraca.

- Ja sam penzionisan po Uredbi II Vlade FBiH, a u njenom prvom članu piše da će se primjenjivati dok se ne donese zakon. Zakon o službi u Vojsci FBiH donesen je mjesec i četiri dana nakon mog penzionisanja. U njemu piše koji su uslovi za penziju profesionalnih vojnih lica i to je preslika onoga što sam ja ostvario tokom rada u vojsci. Ipak, nemam ista prava kao oni koji su radili isti posao, a penzionisani su nešto više od mjesec dana poslije mene - objašnjava Šehović.

Zbog svega navedenog vojni penzioneri su danas pozvali da se zakon o povoljnijem penzionisanju branitelja treba izmijeniti i uskladiti sa Zakonom o PIO i Zakonom u službi u Oružanim snagama BiH, ranijem Zakonu u službi VFBiH.

- Te izmjene će dovesti do toga da se u budžetu FBiH oslobodi 30 miliona maraka, jer mi ne želimo primati penzije iz budžeta, nego Fonda PIO, kome smo uplaćivali doprinose toko radnog vijeka. Taj novac mogu upotrijebiti za borački dodatak, koji opravdano traže demobilisani borci, koje mi podržavamo - zaključio je Šehović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.