open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Većina zaposlenih u banjalučkim vrtićima od danas u štrajku
Većina zaposlenih u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje od jutros je u štrajku, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a.
20.10.2022. u 11:26
get url
text

On je pojasnio da je 430 zaposlenih radnika u ovoj ustanovi od avgusta trebalo da dobije plaće veće za 50 KM, a prema nepisanom dogovoru od septembra još za 50 KM.

- Nije nama cilj štrajk nego da se povećaju plate - rekao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, jutros su pozvali na pregovore predstavnike Grada Banja Luka, Skupštine grada, a nadaju se da će do sastanka doći danas, dok će se sastanak sindikalne organizacije ove ustanove održati večeras.

Snježana Markić Stojaković, predsjednica Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka, rekla je da je odluka o stupanju u štrajk donesena 12. oktobra, da je štrajk počeo jutros u šest sati te da je jutros zabilježena mala dolaznost djece u vrtiće. Naglasila je da smatraju da su stupili u štrajk u skladu sa zakonom.

Gnjatić je rekao i da je u pitanju djelatnost koja ne spada u one za koje je prilikom štrajka potrebno osigurati minimum procesa rada, kao i da su "prijetnje i prljavi potezi od sinoć i tokom noći", kada je potvrđena odluka o štrajku, dodatno ujedinili radnike u njihovoj borbi za svoja prava. Pojasnio je da je zabilježen pritisak poslodavca na radnike.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS-a, i pravnik u ovoj organizaciji tvrdi da je odluka o štrajku donesena u skladu sa Zakonom o štrajku.

Tanja Vukomanović, savjetnica za medije gradonačelnika Banje Luke, izjavila je da podržavaju zahtjeve radnika, ali da je način na koji se plasiraju pogrešan. Istakla je da je gradonačelnik u avgustu predložio povećanje plata svim radnicima u gradskim javnim ustanovama i preduzećima, i do povećanja je došlo, ali da Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije na vrijeme dostavio dokumentaciju zbog čega je potrebno da se rebalansom budžeta omogući povećanje plata.

Rebalansom je predviđen novac za povećanje, ali ova odluka nije usvojena u Skupštini grada, odnosno odbija je skupštinska većina.

Naglasila je da "štrajk nije fer prema roditeljima", jer postoje drugi načini za iskazivanje nezadovoljstva, a ne da se cijeli grad blokira zbog zahtjeva za koje niko nije rekao da neće biti ispunjeni.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.