open-navfaktor-logo
search
Nejednakost
Većina u realnom sektoru može je sanjati: Ko je sve odobrio po 1.080 KM pomoći iz budžeta svojim službenicima
Iako se očekivalo danas, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona će na idućoj sjednici odlučiti hoće li državnim službenicima, namještenicima i ostalim korisnicima budžeta isplatiti po 1.080 KM jednokratne pomoći, nakon što su zaposleni u institucijama zaprijetili protestima nezadovoljni pomoći od po 300 KM.
06.12.2022. u 17:15
get url
text

Vlada HNK danas je razgovarala o tome na sjednici i saopćila tek da će o iznosu jednokratne pomoći odlučiti u skladu s raspoloživim sredstvima i to na idućoj sjednici kada budu usvajali rebalans budžeta za ovu godinu.

Osim zaposlenih u javnom sektoru HNK, po 1.080 KM pomoći traži i oko 10.000 korisnika budžeta Tuzlanskog kantona, a protestima su zaprijetili i zaposleni u zdravstvu Kantona Sarajevo ukoliko ne bude osigurana ova jednokratna novčana pomoć.

VEZANI TEKST - U HNK održan jednosatni štrajk upozorenja, budžetski korisnici traže jednokratnu pomoć

Pomoć od po 1.080 KM isplaćena je državnim službenicima, namještenicima, policajcima na nivou FBiH i nekih kantona, općina i gradova, a sindikalisti očekuju da će ih do kraja godine biti još dosta koji će je isplatiti svojim zaposlenim.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovana u FBiH, kazao je da je na osnovu njihovih zahtjeva i urgencija Vlada FBiH donijela odluku o isplati jednokaratne pomoći od po 1.080 KM za oko 6.900 zaposlenih u institucijama koje se finansiraju iz federalnog budžeta, a da su ostali nivoi vlasti čekali šta će reći Vlada FBiH.

- Tu nisu ušli zvaničnici. Među ovih 6.900 je 1.200 zaposlenih u Poreznoj upravi FBiH, tu je FUP, oko 900 u kazneno-popravnim zavodima, oko 700 u Federalnoj upravi civilne zaštite i demineri. To je kategorija ljudi koja ima niska primanja – dodao je Kurtović.

Osim onih koji su na budžetu FBiH, jednokratnu pomoć od 1.000 KM dobit će državni službenici i ostali budžetski korisnici u Posavskom kantonu i ta je isplata u toku, kako je rekao Kurtović. Također, maksimalan iznos od 1.080 KM dobit će i oni koji su na budžetu Unsko-sanskog kantona.

I Vlada Livanjskog kantona je u ponedjeljak donijela odluku o isplati po 1.080 KM svojim budžetskim korisnicma.

- Grad Mostar će dati po 400 KM, maksimalnih 1.080 dat će Kakanj, Travnik, Bugojno, Lukavac, Grad Tuzla. Rok za isplatu, prema toj uredbi Vlade FBiH, je kraj godine i očekujemo još veći broj općina, gradova i kantona da to pokušaju realizirati – stava je Kurtović.

VEZANI TEKST - Budžetski korisnici u TK traže isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM

Kurtović je rekao da su im u Vladi Kantona Sarajevo rekli da nemaju novca za jednokratnu novčanu pomoć, kao i u Tuzlanskom kantonu, dok iz Zapadnohercegovačkog kantona nemaju još povratnu informaciju.

Novca nemaju ni u Bosansko-podrinjskom kantonu, ali će korisnicima budžeta u Goraždu biti povećane plaće u idućoj godini, odnosno osnovica za deset posto. Identičan slučaj je i u Zeničko-dobojskom kantonu i Srednjobosanskom kantonu.

Za to vrijeme, brojni drugi radnici iz realnog sektora nisu dobili ništa, ni jednokratnu pomoć ni obećanje povećanja plaća. Protestima ne prijete.

Jednokratnu pomoć su isplatile tek velike kompanije poput BH Telecoma, HP-a Mostar čiji su radnici nezadovoljni sa 500 KM, i neka druga javna preduzeća, i vrlo mali broj manjih firmi iz privatnog sektora.

- Sama namjera uredbe Vlade FBiH čini se da nije bila u svrhu pomoći radnicima već predizborne kampanje. Tužno je da oni u institucijama FBiH, sa jako dobrim plaćama, dobiju još 1.080 KM pomoći zbog krize i rasta cijena, a većina onih koji su na mimimalcu od 543 KM o tome mogu samo sanjati. Ne može se reći da je teže radniku u državnoj administraciji sa plaćom od 2.000 KM nego onome sa 543 KM – istakao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Dodao je da je Vlada FBiH trebala osigurati sredstva za provedbu uredbe.

- Sredstva postoje. Pa 1,4 milijarde KM je suficit, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Za one koji ne mgu isplatiti mogla je Vlada, a oni koji imaju veliku dobit, a zna Vlada koji su to, da to urade same. Ovako je napravljen problem ne samo između realnog i budžetskog sektora nego i unutar samog budžetskog sektora jer će policajac na nivou FBiH dobiti taj novac, a onaj u nekom kantonu neće – naglasio je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.