open-navfaktor-logo
search
Čeka se obnova
Većina građana za ukidanje atletske staze na stadionu Koševo
Ogromnom većinom glasova građani su se izjasnili za modernizaciju Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" bez atletske staze kako bi se omogućilo na ovom stadionu održavanje najvećih fudbalskih susreta u organizaciji FIFA-e i UEFA-e
08.10.2019. u 14:52
get url
text

U organizaciji MZ "Koševo 2" u prepunoj učionici Osnovne škole "Nafija Sarajlić" održana je  javna tribina o izmjenama Regulacionog plana "Zetra"– zona sporta i rekreacije.

U otvorenoj polemičnoj i na trenutke žučnoj raspravi izneseno je niz komentara, sugestija i prijedloga u vezi sa predloženim konceptom pri čemu su postavljena i pitanja vezana za imovinsko-pravne odnose na pojedinim dijelovima, pristupnih komunikacija, prostora za rekreativce, planirane šetnice (promenade) iz Alipašine ulice prema Pionirskoj dolini kroz sportski kompleks Zetre i mogućih drugih uslužnih i servisnih sadržaja.

Najveći dio rasprave bio je posvećen pitanju obnove i modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase na Koševu, jer je predviđeno  ukidanje atletske staze. U tom smislu je manji dio građana zagovarao ostanak postojeće atletske staze u okviru stadiona, iako su predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS i Općine Centar ukazali da je ovim konceptom predviđeno proširenje postojećeg atletskog poligona na osam traka sa natkrivenim tribinama izvan stadiona, te izgradnjom atletske dvorane koja bi omogućila i treninge i takmičenja. 

Također je naglašeno da će planiranim proširenjem parka Jezero u kompleks novog centralnog parka biti otvorene nove staze i drugi rekreativni sadržaji za masovnu rekreaciju građana svih uzrasta.

Na kraju rasprave prisutni su se ogromnom većinom glasova izjasnili i zahtijevali da se u izmjenama i dopunama navedenog regulacionog plana planira modernizacija Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" bez atletske staze kako bi u svim aspektima odražavao funkciju i duh stadiona evropskih metropola koji će omogućiti održavanje najvećih fudbalskih susreta u organizaciji FIFA-e i UEFA-e, odnosno da žele modernu fudbalsku arenu kakvu zaslužuje Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine.

Učesnici rasprave su pozvani da svoje eventualne prijedloge i sugestije, kao prilog definiranju nacrta plana, dostave Službi za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar u roku od sedam dana, navodi se u saopćenju Općine Centar.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.