open-navfaktor-logo
search
I oni protestuju
Veći broj migranata uputio se na granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac
Veća grupa migranata uputila se danas na granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac, gdje je trenutno raspoređen veći broj službenika MUP- a USK, ali i hrvatske policije
22.10.2018. u 13:14
get url
text

Migranti na ovaj način žele izraziti protest zbog nemogućnosti prelaska granice i odlaska u zemlje u koje su se uputili.

Prema informacijama Granične policije BiH, u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Maljevac trenutno se nalazi grupa od blizu 200 migranata.

- U blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac  došlo je oko 200 migranata iz kampa u Velikoj Kladuši koji ne posjeduju dokumente za prelazak državne granice. Migranti se nalaze oko 200  metara od graničnog prijelaza.  Saobraćaj preko prijelaza se odvija nesmetano. Pripadnici Granične policije BiH dobili su podršku od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona čiji su službenici raspoređeni u blizini prijelaza. Aktuelno se s migrantima pregovara u cilju poduzimanja mjera s ciljem njihovog udaljavanja od graničnog prijelaza - kazala nam je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH. 

U gradovima Krajine, a najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši, trenutno se prema procjenama nalazi više od 10.000 migranata, koji čekaju pogodnu situaciju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope. 

Građani Bihaća su prethodnih dana organizirali protestna okupljanja negodujući zbog slabe reakcije državnih institucija na cjelokupnu situaciju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.