open-navfaktor-logo
search
O poskupljenju struje
Večeras vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH
Predsjedavajući Mirsad Zaimović sazvao je za večeras, s početkom u 20 sati, vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu usaglašavanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.
30.12.2021. u 16:43
get url
text

Prijedlog tog zakona je ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, ali ne može stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst.

Naime, jučer je uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante.

Ukoliko i Zastupnički dom večeras odobri navedeni amandman, to bi značilo usaglašavanje zakona. U protivnom, morala bi intervenisati zajednička parlamentarna komisija.

Za stupanje na snagu bilo kojeg federalnog zakona neophodni preduslov je da ga oba doma Federalnog parlamenta prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu.

VEZANI TEKST - Poslodavci: Parlament FBiH da hoće, može usaglasiti dopune Zakona o električnoj energiji do Nove godine

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Zastupničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, ali razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i amandman delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

Amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović naveo je u pozivu  zastupnicima da će večerašnja sjednica biti održana online, putem Cisco Webex platforme.

Žuljević i Konaković danas su u zajedničkom saopćenju poručili da trenutna uprava Elektroprivrede BiH mora pod hitno dati ostavku ili biti smijenjena.

- Demagogija nesposobnog menadžmenta Elektroprivrede BiH koja kaže kako je amandman delegata Anera Žuljevića i Dine Konakovića usvojen na Domu naroda Parlamenta FBiH neprovodiv, a onda u istom saopćenju kako on pravi gubitak od 85 miliona KM, je u stvari kapitalni dokaz da postojeća uprava mora pod hitno dati ostavku ili biti smijenjena - navode u saopćenju.

Ističu da su oni, "za razliku od uprave EPBiH, izračunali koliko će koštati taj amandman i znali su da on ne predstavlja dramatičnu stavku koju rekordni poreski prihodi budžeta FBiH kao rezultat silnih poskupljenja ne može pokriti kroz odgovarajuće programe subvencija".

Dodaju da su prošle godine iz budžeta FBiH potrošene stotine miliona KM kroz Uredbu za čuvanje radnih mjesta firmama koje su radnike otpuštale, pa taj novac ove godine može biti pošteno iskorišten u zajedničkom interesu da spriječi "bespotrebni strujni udar" u FBiH.

Također, zahvalili su EPBiH "što je u svom saopćenju potvrdila da je pored kompletne Vlade i menadžmenta EPBiH, odlično rješenje pronađeno među 35 odgovornih delegata iz svih političkih (jedino SDA nije podržala) stranaka u Domu naroda".

Smatraju da će predloženi amandman, ukoliko bude usvojen, spriječiti privredni kolaps, sačuvati radna mjesta, te zaustaviti režiranu pljačku i privrede i građana bez bilo kakvih finansijskih potresa.

Tvrde da nebulozna obrazloženja Vlade FBiH da se drakonskim povećanjem struje privredi štiti cijena struje građana predstavljaju podcjenjivanje inteligencije svih nas zajedno, jer je jasno da će poskupljenjem privredi doći do lančanog poskupljenja svega u FBiH, tako da će građanima novac umjesto iz jednog biti uzet iz drugog džepa.

- Potpuno smo uvjereni da bi novi stručniji menadžment prodajom viškova struje za realne cijene i većim količinama uglja ovaj minus sam sanirao u jednoj poslovnog godini. Pozivamo zastupnike svih stranaka u Predstavničkom domu da podrže Zakon i na taj način omoguće kraj ove ekonomske i socijalne neizvjesnosti koja je mjesecima vještački kreirana zbog strujnih mešetara - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.