open-navfaktor-logo
search
Blagodat
Večeras sa akšamskim ezanom nastupa Lejletul-kadr, noć vrednija od hiljadu mjeseci
Muslimani širom svijeta u ponedjeljak sa akšamskim ezanom obilježavaju najznačajniju mubarek noć Lejletul-kadr.
16.04.2023. u 20:07
get url
text

U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Allahove, dž. š., objave i upute čovječanstvu.

To je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha, dž. š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur'an koji u jedno čitavoj suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, opisuje je kao noć vredniju od 1.000 mjeseci.

Kur'an noć Objave naziva Lejletul-kadr, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom Lejletun-mubareke, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Nema sumnje da je Kur'an objavljen u ovoj noći, i da je ta noć u mjesecu ramazanu. Međutim, Kur'an nije kazao koja je to noć, niti se to iz ajeta sure El-Kadr može naslutiti. "Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane". (El-Kadr, 1-5.).

Ni Muhammed, a. s., nije precizno označio kada je noć Lejletul-kadr, mada je želeći da udovolji znatiželji ashaba približno odredio vrijeme ove mubarek noći. Muhammed, a. s., kaže: "Tragajte za Lejletul-kadrom u posljednjoj desetini ramazana". Kad to nije bilo dovoljno ashabima, rekao je: "Tragajte za Lejletul-kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana".

Lejletul-kadr je i noć u kojoj se prima svaka iskrena dova, želja i nada. Imajući na umu da je dova Allahu, dž. š., bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; nemojmo propustiti da u noći Lejletul-kadr dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket.

U ovoj noći lijepo je učiti "Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa'fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.