open-navfaktor-logo
search
Oštre osude
Večeras hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a zbog zračnog napada na izbjeglički centar u Tripoliju
Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je da bi zračni napad na izbjeglički kamp u blizini Tripolija, glavnog grada Libije, mogao predstavljati "ratni zločin"
03.07.2019. u 22:34
get url
text

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održat će večeras hitno zasjedanje zbog zračnog napada na izbjeglički centar u blizini Tripolija, glavnog grada Libije.

Evropska unija također je oštro osudila i neprihvatljivim ocijenila zračni napad kojeg su snage odane komandantu Khalifi Haftaru izvele na migrantski kamp.

- Apsolutno neprihvatljivi su napadi na civile, uključujući i migrante i izbjeglice. Osuđujemo napad, a odgovorni trebaju biti procesuirani - navodi se u saopćenju iz Brisela kojeg su potpisali resorni evropski komesari Federica Mogherini, Johannes Hahn i Dimitris Avramopoulos.

Snage odane komandantu Khalifi Haftaru s istoka Libije izvele su zračni napad na migrantski centar kod Tripolija. U napadu su ubijena najmanje 44, a ranjene desetine migranata.

- Šokantni i tragični napad na migrantski centar u Tripoliju pokazatelj je cijene koju ljudi plaćaju zbog konflikta u Libiji, kao i pokazatelj teške situacije u kojoj se migranti nalaze u toj zemlji - navodi se u saopćenju EU-a.

Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je da bi zračni napad na izbjeglički kamp u blizini Tripolija, glavnog grada Libije, mogao predstavljati "ratni zločin."

- Šokirana sam napadom na izbjeglički kamp u Libiji - navela je Bachelet u saopćenju.

Podsjetila je da je kamp u kojem se nalazi oko 600 migranata po drugi put bio meta napada.

Pozvala je sve sukobljene strane da se pridržavaju međunarodnog prava te da zaštite objekte civilne infrastrukture, uključujući škole i bolnice.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.