open-navfaktor-logo
search
Ebru umjetnost
Večer turske kulture na Mostarskom ljetu: Izložba radova Tarika Zagorčića
U sklopu kulturne manifestacije Mostarsko ljeto, večeras je u prostoru Instituta Yunus Emre održana večer turske kulture.
21.08.2020. u 22:17
get url
text
Embru izložba
Embru izložba

U sklopu programa otvorena je izložba ebru umjetnosti pod nazivom Krug, autora Tarika Zagorčića, koja se sastoji od 20 radova različitih cvjetnih motiva uz kombiniranje motiva u tradicionalnoj i modernoj ebru umjetnosti.

Autor je izložbom nastojao prikazati sve ljepote ovih motiva rađenih ebru tehnikom. Izložba je aktivno pripremana u proteklih godinu dana, započevši odlaskom autora u Kajseri, u Tursku, na usavršavanje kod dugogodišnjih ebru umjetnika.

- Nadam se da će se ovi neobični cvjetovi dopasti publici. Tu je 26 radova različitih dimenzija. Izabrao sam najbolje koje sam imao - rekao je Tarik Zagorčić u razgovoru za Anadolu Agency.

{$galerijaFotografija}

Ebru umjetnošću počeo se baviti prije pet godina. Ubrzo je zavolio ovaj vid umjetnosti, a kasnije je postao i asistent profesorima iz Turske, nakon čega je u dva navrata boravio na usavršavanju u ovoj zemlji.

- Ispekao sam zanat sa najboljim ebru majstorima. Zahvaljujući tome, danas sam predavač ebru umjetnosti. Ovo je, inače, moja druga samostalna izložba. Prije dvije godine, također na Mostarskom ljetu, prikazana je izložba Nastanak, kojom sam se predstavio kao ebru umjetnik koji dolazi. Želja mi je bila pokazati svu ljepotu ove umjetnosti - naveo je autor izložbe.

Večerašnja izložba nosi simboličan naziv Krug, a autor je objasnio zašto je izabrao ovaj naziv.

- Svaki svijet nastaje od jedne kapljice. Ona stvori krug na površini vode, a mi kasnije potezima šila stvaramo cvijet. Otuda i naziv Krug. Moram kazati i da mi je drago što o ovoj umjetnosti mogu učiti mlade. Oni, kada urade prvi ebru rad, odnosno kada se slika sa površine vode prenese na papir, osjećaju magiju - opisao je Zagorčić.

tarik-izlozba2.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.