open-navfaktor-logo
search
Odluke Vlade
Veće plaće u institucijama kulture u ZDK, spreman novi kolektivni ugovor za sektor obrazovanja
Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o izmjeni Programa utroška sredstava za institucije kulture, kojima će biti uvećana plaća zaposlenim u toj oblasti, kazao je Feni resorni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić.
01.09.2022. u 12:33
get url
text

Plaće u institucijama kulture, pored ovog uvećanja, još će biti znatno niže nego zasposlenih u obrazovanju. Kozlić najavljuje kako je cilj za naredni period da se izjednače primanja u tim institucijama i obrazovnom sektoru.

- Radi se o povećanju plaća u 16 institucija kulture, čiji su osnivači općine i gradovi na području ZDK. Radi se o 173 zaposlena i to u gradskim i općinskim bibliotekama i muzejima te Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Ovo je, zapravo, drugo povećanje plaća zaposlenim u institucijama kulture u ovoj godini. Ukupan procenat povećanja iznosi između 10 i 14 posto - napomenuo je Kozlić.

Plaće su uvećane na način da su "svima jedinstveno povećali koeficijente za 0,26 posto".

- Mislim da ćemo na ovaj način popraviti materijalni položaj zaposlenim u institucijama kulture, bez obzira što ZDK nije osnivač tih institucija kulture. Posao sistemskog rješavanja kulture svakako moramo završiti u narednom periodu, a to će zavistiti i od općina i gradova koji su osnivači institucija kulture - najavio je Kozlić.

Ove su godine, napominje, za plaće zaposlenih u institucijama kulture osigurali više od 4,2 miliona KM.

Na snagu stupa uvećanje toplog obroka

Vlada je, na svom današnjem zasjedanju, ovlastila ministra Kozlića da okonča postupak ugovaranja novih kolektivnih ugovora za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja te izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja, jer njihov ugovor ističe tek naredne godine.

- Dakle, za osnovno i srednje obrazovanje kolektivni ugovori su, praktično, već istekli i mi smo u budžetu ZDK predvidjeli nekih 4,5 miliona KM za povećanje plaća u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja do kraja ove godine. Primjena tih kolektivnih ugovora trebala bi važiti od 1. septembra, za septembarsku plaću, ali ćemo ga potpisati 8. septembra - najavio je Kozlić.

Upravo od danas, 1. septembra, na snagu stupa i odluka uvećanju toplog obroka sa osam na 10,5 KM za zaposlene u javnom sektoru ZDK, od kojih je najviše prosvjetnih radnika. Naime, od oko 9.000 budžetskih korisnika, više od 5.000 zaposlenih otpada na oblast osnovnog, srednjeg i viskog obrazovanja ZDK-a.

Vlada ZDK donijela je i odluku o utrošku sredstava po javnom pozivu iz koncesija, u iznosu od 650.000 KM, kao i niz odluka za podsticaje poljoprivredi. Radi se o podsticajima za plasteničku i stakleničku proizvodnju, za koje je osigurano 630.000 KM za preko 140 korisnika.

- Imali smo i odluku koja se tiče naših farmera, za tov brojlera. Aplicirala su tačno 43 poljoprivredna proizvođača, koji se bave uzgojem pilića koji su obuhvaćeni ovom odlukom, a iznos te podrške je oko 330.000 KM. Imali smo i odluku koja se tiče proizvođača jagodičastog i drugog voća te podrška obrtima, a iznos te podrške je 36.000 KM - napomenuo je ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić.

Novim odlukama, podsjeća ministar Hadžić, bit će isplaćeno više od polovice ukupno predviđenih poticaja poljoprivredi za 2022. godinu, za što je namijenjeno više od 4,65 miliona KM. U stvari, dodaje, bit će isplaćeni svi poticaji za koje su okončani javni pozivi.

- Imamo otvorene i dalje neke javne pozive i ovom prilikom pozivam poljoprivredne proizvođače da uđu na stranicu ZDK-a te da vide na što sve još uvijek mogu aplicirati. U pripremi je, i vrlo brzo možemo očekivati, javni poziv za Program jesenje sjetve - najavio je Hadžić.

Novac iz koncesija bit će utrošen za projekte “revitalizacije izvorišta, izgradnja vodovodnih sistema, lokalnih puteva, odnosno infrastrukture prema vodo-izvorišta”.

- Nažalost, pojavio se veliki broj zahtjeva naših gradova i općina. Traženi iznos bio je oko 1.100.000 KM. Komisija ministarstva izvršila je bodovanje po kriterijima. Podržali smo Tešanj, Usoru, Zavidoviće, Maglaj i Kakanj - kazao je Hadžić.  

Na zahtjev Biznis centra Jelah-Tešanj, Vlada ZDK će, dodao je, sa 10.000 KM podržati organizaciju Međunarodnog sajma privrede u Tešnju, koji se održava krajem ovog mjeseca.

Odobren novac za dva suda

U sklopu realizacije projekata zgrade Općinskog suda u Žepču te rekonstrukcije i dogradnje Općinskog suda u Zenici, koji se finansiraju sredstvima Evropske unije, Vlada ZDK preuzela je obavezu vanjskog uređenja i osiguranja svih priključaka.

- Sredstva koja su danas odobrena namijenjena su za ta dva suda. Da ne bude zabune, veći dio, 90 posto sredstava, odnosi se na Grad Zenicu. To je iz čistog razloga što je Općina Žepče potpisala protokol sa Vladom ZDK da preuzima na sebe sve troškove vanjskog uređenja i izgradnje projekta, kao dopunu projekta razvoja lokalne zajednice - napomenuo je ministar pravosuđa i uprave ZDK Nebojša Nikolić.

Za ovu je namjenu, dodao je, planirano je 215.000 KM, a koliko će ove godine utrošeno sredstava zavisi od dinamike radova.

- Mogu reći da je pri samom kraju izgradnja zgrade suda u Žepču i mislim da bi do 15. oktobra trebalo biti otvaranje tog objekta. Rekonstrukcija suda u Zenici je nešto složeniji projekat, jer se ne radi o novom objektu pa se svi radovi moraju uskladiti s radom suda pa će, vjerovatno, radovi na završetku suda u Zenici preći u iduću godinu - najavljuje Nikolić.

ZDK će, dodaje, s ova dva projekta "okončati kompletnu rekonstrukciju i izgradnju pravosudnih institucija".

- Sa zadovoljstvom ističem da je Vlada ZDK pratila sredstva koja su plasirana od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i EU. Mi smo, mislim, rekorderi, jer ovo je šesti ili sedmi projekat na području ZDK-a iz ove oblasti. Ranije smo imali zgradu Tužilaštva, Općinskog suda u Olovu; izgradnju Trećeg paviljona u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici te sada ova dva objekta - podvlači ministar Nikolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.