open-navfaktor-logo
search
Porast oboljelih
Već im je ograničeno kretanje: Austrija uskoro proglašava karantin za nevakcinisane
Austriju svega nekoliko dana dijeli od proglašenja karantine za milione građana koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa jer dnevne brojke novozaraženih dosežu rekordne nivoe, a odjeli za intenzivnu njegu već su pod pritiskom, rekao je kancelar Alexander Schallenberg.
11.11.2021. u 19:44
get url
text

Oko 65 posto austrijskih građana u potpunosti je vakcinisano protiv koronavirusa, najmanje u zapadnoj Europi, osim Lihtenštajna, po podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Mnogi Austrijanci sumnjaju u vakcine, što dodatno potiče krajnje desna Slobodarska stranka, treća najveća u parlamentu.

Po vladinom planu u više faza dogovorenom u septembru, kada 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi zauzmu pacijenti oboljeli od COVID-19, proglasit će se karantin za nevakcinisane i ograničit će im se kretanje. Sada je popunjeno 20 posto kreveta i ta brojka brzo raste.

Austrija je prošle godine tri puta proglasila karantin.

- Po planu zapravo imamo još samo nekoliko dana dok ne budemo morali uvesti karantin za one koji se nisu vakcinisali- rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare u zapadnoj pokrajini Vorarlberg, dodajući da je stopa vakcinacije "sramno niska".

Nevakcinisani već ne smiju u restorane, pozorišta, skijaške žičare i salone za njegu poput frizerskih, odlučila je vlada u petak.

Policija će provjeravati poštuju li građani odluku vlade, rekao je kancelar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.