Socijaldemokratska partija BiH (SDP) iznijela je svoj stav o današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine i imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odnosno slanju Programa reformi u sjedište NATO-a u Brisel. Tačnije, SDP je svoj stav iznio preko stranačkog potpredsjednika Zukana Heleza. 

Taj dokument omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO savezom.

- Za mene je najvažnije da je taj dokument u skladu sa principom vladavine prava i on poštuje sve do sada donesene zakone i odluke. Ovaj dokument podržavaju svi naši prijatelji iz svijeta. Ovaj dokument podržava i NATO savez – objasnio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH. 

SDP u maniru opozicionog kontriranja, kako se i očkivalo, ima potpuno suprotno mišljenje. Iako BiH napokon šalje u Brisel dugoočekivani dokument, u ovoj stranci su uvjereni da je pobijedila Dodikova politika opstrukcije. 

-Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, današnje imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH smatra svjesnim popuštanjem Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su nauštrb državnih interesa popustili Miloradu Dodiku i svjesno zaustavili NATO put Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju SDP-a. 

U reagiranju te stranke dalje se navodi: 

-Očita bezuvjetna kapitulacija pred željama Milorada Dodika pokušava se zamaskirati sramotnim tumačenjima o slanju nakaradnog Programa reformi, umjesto ANP-a, u sjedište NATO-a.

Porazno je da su nakon 13 mjeseci i upornog ponavljanja da je ANP neupitan i da bez njega nema nikakve vlasti, isti taj ANP olako bacili pod noge, pretvarajući ga u nekakav činovnički akt, kojeg će umjesto institucija BiH, poput Vijeća ministara, provoditi Stalna misija BiH pri NATO Savezu.

Da bude potpuno jasno, dogovoreno ja da Bosna i Hercegovina prema NATO-u neće uputiti ANP, niti će ga usvojiti Vijeće ministara.

Sada su u potpunosti jasne najave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bez Milorada Dodika nema NATO puta, što se u konačnici danas i desilo. Na ovaj način Dodikova politika minimiziranja BiH i njenih institucija je doživjela potpuni trijumf u Sarajevu.

Dok je takozvani Program reforme totalno nedorečen i prepušten kadru Milorada Dodika, a kojeg su imenovali Šefik Džaferović i Željko Komšić u aprilu ove godine, utoliko je imenovanje Zorana Tegeltije mandatarom Vijeća ministara nedvojbeno jasno, što i jeste bio cilj Dodika i SNSD-a.

Na kraju, ostaje žal što su državu, zbog političke farse i lažnih ideala kojekakvih lidera, a suštinskih grobara društva, napustile dodatne desetine hiljada naših sugrađana i tome se, nažalost, ne nazire kraj - navedeno je u saopćenju, odnosno stavu Heleza.